Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη ήταν σε ύφεση, γεγονός ωστόσο που δεν καθησυχάζει τους επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, προσπαθώντας να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα από τις μετρήσεις.
Οι κάτοικοι του νησιού δειλά δειλά προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, την ώρα που οι προετοιμασίες για την τουριστική περίοδο είναι επιβεβλημένες για πολλούς.
Τα μάτια όλων στρέφονται τώρα σε δύο ρήγματα, το ενεργό της Ανύδρου και εκείνο της Αμοργού, το οποίο εάν ενεργοποιηθεί από τις συνεχείς δονήσεις, υπάρχει περίπτωση να δώσει ισχυρό σεισμό.
Η Παρασκευή 14/02 ξημέρωσε με τρεις σεισμούς από 3.3 έως 3.5 Ρίχτερ, από τις 05.33 έως και τις 06.04 το πρωί, ενώ οι υπόλοιπες δονήσεις έως και τις 07.00 ήταν χαμηλότερες των 3 Ρίχτερ.
Ωστόσο, το σεισμικό σμήνος που δοκιμάζει τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, έχει εβδομάδες ή και μήνες μπροστά του πριν εκτονωθεί.
«Αυτό που περιμένουμε είναι να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών στον χρόνο. H σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια. Υπάρχει μία κλιμακωτή πτώση, αν κρατηθούμε για κάποιο διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω του 4», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Ανησυχία στους κατοίκους
Οι συνέπειες από τους σεισμούς στη Σαντορίνη, που ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου, είναι κυρίως ψυχολογικές, καθώς πολλοί κάτοικοι ζουν σε διαρκή φόβο, τον οποίο μάλιστα άρχισαν να σωματοποιούν.
Το έδαφος φαίνεται να μην σταματά να τρέμει, αλλά και όσες στιγμές δεν γίνονται σεισμοί, οι ίδιοι αισθάνονται ότι το έδαφος κινείται.
Πρόκειται για το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης, μια κατάσταση που έχει επηρεάσει δεκάδες ανθρώπους, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζαλάδα, ιλίγγους και ναυτία.
Οι ειδικοί έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί, μπορεί να διαρκέσει και μήνες, δίχως να μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη του φαινομένου στην δραστηριότητα του ηφαιστείου.
«Φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα. (…) Εκεί ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα τοιχώματα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Μπορεί να σταματήσει η δραστηριότητα αύριο, μπορεί να συνεχιστεί η ανύψωση του τήγματος», επεσήμανε ο καθηγητής γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης.
Στο μεταξύ, κάποιοι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει δειλά δειλά να επιστρέφουν. Στο νησί επιστρέφουν και εργαζόμενοι που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες.
Μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ανάφη, ενώ για την παράταση ή μη των μέτρων, θα αποφασίσει η επιτροπή σεισμικού κινδύνου που αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Σάββατο.
«Σε μια σμηνοσειρά υπάρχουν περίοδοι έξαρσης & ύφεσης»
Για τις εξελίξεις, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, τονίζει:
«Σε μια σμηνοσειρά υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και περίοδοι ύφεσης, είναι κάτι το φυσιολογικό, ούτε να μας προβληματίζει αλλά ούτε και να μας εφησυχάζει. Θα πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες για να δούμε ότι αυτή η τάση αραίωσης των σεισμών παγιώνεται».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα, βδομάδες ή και μήνες. (…) Αυτό που διαφοροποιεί αυτήν τη σεισμική ακολουθία από τις άλλες, είναι ότι έχουμε πολλούς και σχετικά μεγάλους σεισμούς, αν και το σύνολο της ενέργειας που μέχρι τώρα έχει εκκληθεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο».