Για 20η ημέρα οι Κυκλάδες «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ. Μετά την Σαντορίνη και η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι απανωτοί σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται, με τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται στις μύτες των ποδιών τους αφού βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν το φαινόμενο, ενώ κύριος σεισμός δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Στις Κυκλάδες και το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ.
Αύριο Σάββατο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι αναμένεται να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να «ηρεμήσει» το φαινόμενο.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε πως θα ήταν «ευτυχές» να γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ – και 7 ως μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα.
Δειλά δειλά οι κάτοικοι επιστρέφουν στο νησί προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητά τους.
«Στην αρχή εγώ το θεωρούσα σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει το 6αρι»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, τονίζει:
«Αυτήν την στιγμή περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αυξομειώσεις και στο μέγεθος και στη συχνότητα, και πάντα είμαστε σε αναμονή αν η δραστηριότητα αυτή θα μπορέσει να ενεργοποιήσει και το ρήγμα της Ανύδρου που έχει ένα δυναμικό περίπου 6, για να δούμε αν και πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση. Αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα, περιμένουμε να γίνει πολύ πιο γρήγορα η εκτόνωση, μέσα σε μερικές εβδομάδες, όσο δεν εκτονώνεται όμως και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να τραβήξουμε το Πάσχα, ίσως και μετά το Πάσχα με αυτά τα 5αρια».
Για έναν ενδεχόμενο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, αναφέρει:
«Στην αρχή εγώ το θεωρούσα σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει το 6αρι, όταν δεν είχαμε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μια τελείως συνηθισμένη διαδικασία τεκτονικής παραμόρφωσης, αλλά είδαμε ότι είναι τεκτονομαγματική».
«Εδώ την έχουμε ακτινογραφήσει την περιοχή, την ξέρουμε υποθαλάσσια πάρα πολύ καλά, έχουμε κάνει βαθιές γεωτρήσεις. (…) Καλύτερη ακτινογραφία δεν μπορούμε να έχουμε σε έναν χώρο. Εδώ έχουμε τα πολλά μικρά ρήγματα και έχουμε και αυτό το μεγάλο της Ανύδρου, αν μείνουμε στον χώρο στον οποίο έχουμε αυτήν την στιγμή τους σεισμούς», συμπληρώνει.
«Για το θέμα του μεγέθους εγώ παραμένω στην πολύ συγκεκριμένη εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε με βάση τους χάρτες και τα δεδομένα τα υποθαλάσσια και νομίζω ότι το 6, 6.1 είναι πράγματι το αντιπροσωπευτικό μέγεθος που θα μπορούσε να γίνει», τονίζει, επισημαίνοντας:
«Δεν υπάρχει θέμα ηφαιστειακής δραστηριότητας».
«Πιστεύω ότι η δραστηριότητα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ίσως μέσα σε έναν μήνα»
Δίνοντας τη δική του άποψη, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας, τονίζει:
«Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Το γεγονός ότι έχουμε μία μείωση στη συχνότητα εκδήλωσης σεισμών είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές σε τέτοιου είδους διεγέρσεις. Θα πρέπει ίσως ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος ότι δεν θα τελειώσει εδώ το πράγμα, τόσο γρήγορα και τόσο απότομα. Πιστεύω ότι θα έχουμε ξανά σεισμούς της τάξης του 4».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ότι παρατηρούμε μία, σε βάθος χρόνου, μείωση της συχνότητας εκδήλωσης σεισμών. Αυτό είναι θετικό και συνηγορεί υπέρ της άποψης του ότι είχαμε, αυτό που είχαμε πει αρχικά, μια σμηνοσειρά».
«Αυτήν την στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι ότι, αν ξεχάσουμε τις τελευταίες δύο ημέρες ησυχίας, δούμε το σύνολο, πιστεύω ότι όλη αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ίσως μέσα σε έναν μήνα», καταλήγει.