Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Σοκαρισμένοι και αποσβολωμένοι έμειναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακούγοντας τον Τζέι Ντι Βανς να τους κατηγορεί για αντιδημοκρατικές «σοβιετικού τύπου» πρακτικές, λογοκρισία και περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, λέγοντας δηκτικά ότι «υπάρχει καινούργιος σερίφης στην πόλη».
Ήταν τέτοια η έκπληξη και η ταραχή, όπως αναφέρουν πήγες του BBC, που ούτε καν χειροκρότησαν μετά το τέλος της ομιλίας του.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η ομιλία του Βανς ήταν «σαν να προσπαθούσε να ξεκινήσει μια μάχη με την Ευρώπη».
Οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από την Γερμάνια που σε λιγότερο από δέκα ημέρες διεξάγονται εκλογές.
«Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της Δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Μπόρις Πιστόριους, υπ. Άμυνας της Γερμανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, Μάσκους Φέρμπερ, που είπε ότι «τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον, διχασμό αντί για συμφιλίωση» .
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Βάλτερ Στράινμαγερ δήλωσε πως «η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει διαφορετική κοσμοθεωρία, δεν σέβεται τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη. Αυτό δεν μπορούν να το αλλάξουν. Πρέπει να το αποδεχτούν και να το αντιμετωπίσουν. Η έλλειψη κανόνων δεν πρέπει να γίνει το μοντέλο για την αναδιοργάνωση του κόσμου».
Αντίθετα, ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση της αρχηγού της AfD, Άλις Βάιντελ, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή» την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η αρχηγός της Συμμαχίας, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, λέγοντας «θα πρέπει να ήταν σοκ για το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ το γεγονός ότι τους επικρίνει ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για θέματα ελευθερίας του λόγου».