Σε συναγερμό, ενόψει της θερινής περιόδου για την αντιμετώπιση επικίνδυνων πρακτικών, που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στη ναυσιπλοΐα βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Όπως τονίζει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα περιστατικά που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο, και μεταξύ αυτών ένα περιστατικό στο λιμάνι της Μυκόνου, αλλά και οι διαρκείς διαμαρτυρίες των ναυτεργατών ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του αρμόδιου υπουργείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το θέμα της ασφάλειας στην ακτοπλοΐα και δη στα ταχύπλοα που εκτελούν δρομολόγια στο Αιγαίο πλην Αργοσαρωνικού είναι μια δύσκολη εξίσωση αφού υπάρχουν αναφορές για «προειδοποιήσεις» στα όρια της απειλής σε πολιτικούς αλλά και σε στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας».
«Στην πραγματικότητα ο συναγερμός στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εστιάζει κυρίως στην εταιρεία Seajets συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων στο Αιγαίο και τη μερίδα του λέοντος στο ολιγοπώλιο που αφορά τη βασική ακτοπλοΐα στο Αιγαίο- πλην του Σαρωνικού», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μιλώντας στις «Εξελίξεις Τώρα», η δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Φωτάκη που υπογράφει το ρεπορτάζ, ανέφερε πως όταν ένας υπουργός φτάνει να μιλά δημόσια για «νέα Τέμπη στο Αιγαίο», αυτό σημαίνει πως η ανησυχία έχει «χτυπήσει» κόκκινο.
«Μιλάμε για τα ταχύπλοα κυρίως που τα διέπει ένα ειδικό καθεστώς και τα οποία δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες. Είναι μονοπώλιο και η εταιρεία που έχει τη δεσπόζουσα θέση είναι η εταιρεία Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου. Πέφτουν τα φώτα σε αυτήν λόγω του όγκου που έχει. Ως αποτέλεσμα είναι η πρωταθλήτρια στις παραβάσεις της νομοθεσίας».
Όπως είπε, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο πέρσι το υπουργείο Ναυτιλίας κατέγραψε 510 παραβάσεις της νομοθεσίας για καθυστέρηση στη χρονική διάρκεια είτε τον κατάπλου είτε των απόπλου πλοίων, παραβάσεις διατάξεων για τον χρόνο εργασίας, αλλά και μείωση των προστίμων από τη ρύθμιση Πλακιωτάκη.
Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε ο Απόστολος Κυπραίος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.
«Η σύμβαση στα ακτοπλοϊκά και στα ταχύπλοα είναι συγκεκριμένη. Το ωράριο εργασίας είναι 8 συν 2 ώρες μάξιμουμ σε έκτακτη περίπτωση. Οι συνάδελφοι μέσα βρίσκονται μόνιμα σε μία εργασία. Σε μία καταγγελία που είχαμε βγάλει το 2024, οι εβδομαδιαίες ώρες των συναδέλφων ήταν 88».
H Αλεξάνδρα Φωτάκη πρόσθεσε πως ενδεχομένως με τα όσα συμβαίνουν, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.