Ο πρόεδρος της Θηρασιάς, Νίκος Συρίγος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη και στα άλλα νησιά.
Οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται, αν και τα μεγέθη τους έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.
Ο πρόεδρος της Θηρασιάς, Νίκος Συρίγος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη και στα άλλα νησιά.
«Από θέμα σεισμών είναι 3η βραδιά που περνάμε καλά. Δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο, έχουμε κοιμηθεί «άνετα». Ακούγεται εδώ ότι το θέμα του τουρισμού θα είναι ανεβασμένο το ποσοστό σε σχέση με πέρσι. Κατά την διάρκεια της νύχτας δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο από σεισμό. Από την Θηρασιά δεν έφυγε κανένας είμαστε 185 άτομα. Εδώ λόγω της Σαντορίνης που οι δονήσεις είναι ΒΑ, κουνούσε περισσότερο εκεί από εδώ», ανέφερε.
«Οι ειδικοί έχουν έρθει, μας λένε να έχουμε ψυχραιμία και ότι δεν θα γίνει κάτι περισσότερο. Λένε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει εδώ», συνέχισε ο κ. Συρίγος.
Αγωνία για τον τουρισμό στην Σαντορίνη
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στο MEGA.
«Μπορεί να μην είναι προβλέψιμο αλλά πρέπει να δούμε τον τουρισμό με ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν οι tour operators δώσουν απαγόρευση ή αναγγελία για την χώρα, δεν θα είναι μόνο για την Σαντορίνη και την Αμοργό, αλλά θα είναι γενικά για τα ελληνικά νησιά. Ελληνικά νησιά σημαίνει τουρισμός και άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με τις γενικές τοποθετήσεις μας. είναι ένα φυσικό φαινόμενο και ελπίζουμε να αποκατασταθεί η κανονικότητα στο νησί. Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τουριστική περίοδο και από τον τουρισμό και την εστίαση προσδοκούμε μεγάλα έσοδα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Δημήτρης Παπανικολάου για σεισμούς: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης»
Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο για την σεισμική ακολουθία.
«Δυστυχώς διάφοροι επιστήμονες έχουν ερεθιστεί από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, και προσπαθούν να δουν πρωτόγνωρα πράγματα, που ούτως ή άλλως είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, και έχουν μία τάση να πηγαίνουν στα πιο ακραία σενάρια, πιο φαντασιακά, που ξεφεύγουν από τις παρατηρήσεις. Ούτε το περί θορύβου μπορεί να προσδιοριστεί – οι κάτοικοι στην Σαντορίνη βεβαίως ακούνε κάποιον ήχο, είναι χαμηλοί οι σεισμοί και η θάλασσα το μεγεθύνει. Η βοή που ακούγεται είναι όταν σπάει το ρήγμα και γίνεται μικρή κίνηση, αυτή η τριβή διαχέεται και την ακούμε όπως την ακούμε. Δεν ξέρω αν μπορεί να μιλήσει κανείς για αλλαγή στα χαρακτηριστικά των σεισμογραμμάτων που καταγράφουμε έως τώρα», υπογράμμισε.
Και συνέχισε ο κ. Παπανικολάου: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μία σχετική ηρεμία. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι μπαίνουμε σε μία φάση αποκλιμάκωσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Δεν αρκεί το μέγεθος των σεισμών και η συχνότητά τους.Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να φτάσουμε στο Πάσχα και να έχουμε σεισμική δραστηριότητα. Μέσα σε όλη την δραστηριότητα, εκεί που γίνονται τα ρήγματα, υπάρχει και το ρήγμα της Ανύδρου το οποίο μπορεί να δώσει ένα μέγεθος έως 6,1 ρίχτερ. Αυτό έχει μία πιθανότητα να συμβεί. Επειδή είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά και σε βάθος η ένταση μπορεί να είναι μικρές».