Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ψυχικές διαταραχές στα παιδιά.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ένα στα επτά παιδιά ηλικίας 10-19 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής διαταραχής. Μπορεί να είναι κάτι ήπιο, από απλό άγχος έως πιο σοβαρά προβλήματα.
Οι γονείς, καλό θα είναι να μην το «ρίχνουν» στην ηλικία λέγοντας πως «θα περάσει».
Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του MEGA, Δώρα Αναγνωστοπούλου μίλησε στο «Όλα για την Ζωή μας Vita» για το ζήτημα.
«Είναι σαφέστατα μεγάλος ο αριθμός και πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά όταν βλέπουμε ότι δεν είναι κ πολύ καλά και κάτι συμβαίνει, χτυπάει ένα καμπανάκι. Είναι ανάλογα πως είναι ο κάθε γονιός και πόσα είναι τα παιδιά. Δεν έχει συμβεί κάτι στην οικογένειά μου γιατί θα με άγχωνε. Δεν είμαι ελεγκτική, θέλω όμως να έχω τον έλεγχο. Όταν θέλουν να μου μιλήσουν μου μιλούν. Αυτό που έκανα και το θεωρώ σωστό είναι ότι το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό σε φίλους. είχα εικόνα των παιδιών που έκαναν παρέα. Βέβαια κάποια στιγμή αυτό δεν γίνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Τίνια Απέργη, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια μίλησε για την ψυχική νόσο.
«Ουσιαστικά μιλάμε για κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά, μία διαταραχή στην σκέψη στα συναισθήματα που παραβιάζει κάποιους κανόνες. Οι κανόνες μπορεί να είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί. Το πότε θα θεωρηθεί ότι κάποιος νοσεί, δεν είναι κάτι σταθερό, υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο στην παιδική ηλικία», τόνισε.
«Σίγουρα πλέον οι γονείς έχουν πρόσβαση σε πολλή πληροφορία. Πιθανώς όμως πολλά να μην μπορούν να τα κατανοήσουν με τους επιστημονικούς όρους και να πανικοβληθούν ότι το παιδί κάτι έχει. Πλέον επιστημονικά και αναπτύσσοντας καλύτερα τις επιστημονικές μεθόδους, αυτό επηρεάζει τις στατιστικές. Μπορεί να υπάρχουν σημάδια αλλά μπορεί να δώσουμε μία ερμηνεία στα πράγματα και να μην το πάρουμε είδηση. Οι κλινικές διαταραχές έχουν σημάδια αλλά δεν τα βλέπουμε πάντα.», υπογράμμισε η ειδικός.
Για το πόσο εύκολο είναι να προσεγγίσεις ένα παιδί για να του υποδείξεις πως χρειάζεται βοήθεια ή να το κατευθύνεις ανέφερε: «έχει απενοχοποιηθεί το κομμάτι «επισκέπτομαι έναν ειδικό ψυχικής υγείας» και στα παιδιά, από την στιγμή που υπάρχουν και ψυχολόγοι στα σχολεία. Τα παιδιά είναι πλέον πιο πρόθυμα, πιο εξοικειωμένα. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να παροτρύνουν το παιδί να κάνει μία συνάντηση. Μετά είναι η δουλειά του ειδικού να κερδίσει το παιδί και να δώσει την βοήθεια. Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή, στο σπίτι, στο σχολείο στην ζωή είναι κάτι που μπορεί να μας προβληματίσει. Μια απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά δεν είναι πάντα ψυχική νόσος, βλέπουμε και τους γονείς. Με τα γονίδια κληρονομείς μία προδιάθεση. Το θέμα είναι ότι μεγαλώνεις με αυτόν που σου έδωσε τα γονίδια. Που σημαίνει ότι σε επηρεάζει. Οι γονείς βλέπουν τα σημάδια αλλά πολλές φορές εθελοτυφλούν γιατί φοβούνται».
Περισσότερες συμβουλές στο βίντεο.