Με στόχο να μην μείνει η Ευρώπη στο περιθώριο των εξελίξεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ζητώντας να υπάρξει ισχυρή απάντηση στην προσπάθεια του Τραμπ να αφήσει τη Γηραιά Ήπειρο εκτός των συνομιλιών για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ποιοι συμμετέχουν
«Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας. Είναι μία συνάντηση που μοιάζει με άμεση απάντηση στην δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ότι η Ευρώπη δεν θα κληθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία», μεταδίδει το δίκτυο BFM.
Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ενώ ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης έβαλε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι από την άτυπη συνάντηση δεν πρόκειται να προκύψουν συμφωνίες.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα», δήλωσε η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ»
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη θα ενηλικιωθεί πολιτικά. Ήχησε ένα ηχηρό καμπανάκι. Δεσμευτικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και τις πολιτικές της Ε.Ε. μπορεί να ληφθούν μόνο σε επίπεδο Συμβουλίου. Εδώ μιλάμε για μια άτυπη Σύνοδο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ελλάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι σημερινοί της ηγέτες. Τι έκανε η Ευρώπη περίμενε, περίμενε και δεν περίμενε τίποτα. εγώ πιστεύω ότι η λύση είναι μία κοινά εργαλεία αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναμειχθούν, επειδή έχουν επιβάλλει κι αυτοί κυρώσεις στον Πούτιν και την Ρωσία και έχουν συνεισφέρει στις προσπάθειες. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο (διαπραγματεύσεων), αλλά πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε εκεί».
Στρατεύματα στην Ουκρανία εξετάζει να στείλει η Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση, προτίθεται να στείλει στρατεύματα στα εδάφη της Ουκρανίας, θέση που εξετάζει η Γαλλία και η Σουηδία.
«Η Βρετανία είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμβάλλει στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, τοποθετώντας τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί. Δεν το λέω αυτό ελαφρά τη καρδία».
«Πρόκειται για χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Άρα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα», ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Αντίθετα, Γερμανία και Πολωνία κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει κοινή θέση, αυτή τη στιγμή, για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Είναι σαφές πως, όσο διαρκεί ο πόλεμος δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο καγκελάριος της Γερμανίας.
«Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στην Ουκρανία. Είναι γνωστό πως το ΝΑΤΟ δεν έχει άμεση εμπλοκή στην Ουκρανία», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στη Σαουδική Αραβία, όπου Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα διεξάγουν αύριο συνομιλίες για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, άφησε αιχμές κατά της Ευρώπης.
«Εάν (οι Ευρωπαίοι) συνεχίζουν να έχουν πονηρές ιδέες για το «πάγωμα» της σύγκρουσης, ενώ οι ίδιοι, όπως συνηθίζουν να κάνουν και τους αρέσει, θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, τότε γιατί να τους καλέσουμε;».
Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία πως κάνουν σχέδια, αποκλείοντας την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει (στη Σαουδική Αραβία). Η Ουκρανία δεν ήξερε το παραμικρό για τη συνάντηση. Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία που γίνονται χωρίς την Ουκρανία».
Εν αναμονή της συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε λεπτομέρειες για όσα του είπε στο τηλέφωνο ο Ρώσος ομόλογός του στις 12 Φεβρουαρίου.
«Πιστεύω ότι (ο Πούτιν) θέλει να σταματήσει τις μάχες. Το βλέπω αυτό. Μιλήσαμε για ώρα και σκληρά. Πιστεύω ότι θέλει να δώσει τέλος και το θέλουν γρήγορα και οι δύο. Και ο Ζελένσκι αυτό θέλει».