Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ παραμένει η Σαντορίνη, με σεισμική δόνηση μεγέθους 4.5 βαθμών να σημειώνεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
«Οι ακολουθίες παρουσιάζουν πολλές φορές μικροεξάρσεις και υφέσεις», λέει στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
«Η συγκεκριμένη, επειδή έχει και μια βαθύτερη μαγματική αιτία σε συνδυασμό με τις τεκτονικές δυνάμεις, είναι ακόμα πιο συνηθισμένες αυτές οι περιπτώσεις στο να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις, οπότε δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από μια ύφεση δυο τρεις ημέρες, δεν κλείνουν έτσι τα φαινόμενα, έχουν πιο αργό τρόπο να κλείσουν, παίρνουν πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα μπορεί να δούμε και άλλες εξάρσεις και υφέσεις χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να δούμε σε σχέση με τα μεγέθη των σεισμών, τη χωρική τους κατανομή, τα βάθη τους και τον χρόνο για να σιγουρευτούμε ότι η ακολουθία έχει μπει σε πραγματική ύφεση. Θέλει λίγη υπομονή».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Τα ηφαίστεια είναι πολύπλοκα συστήματα και θέλουν πολλαπλή παρακολούθηση. Όταν όλα τα στοιχεία μάς δείξουν ότι τα πράγματα εκεί πηγαίνουν καλά, τότε θα πούμε για την αποκλιμάκωση. Προς το παρόν, βλέπουμε μια ύφεση σεισμολογική, βλέπουμε σε άλλα θέματα ότι δεν υπάρχει ύφεση, γι’ αυτό και δεν είμαστε σίγουροι ή μάλλον πιστεύουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία ακόμα στην περιοχή».
«Δεν έχουμε πει ποτέ & δεν έχουμε συζητήσει για ηφαιστειακή έκρηξη»
Από την πλευρά της η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας, τονίζει:
«Οι άνθρωποι στη Σαντορίνη θα πρέπει να ακούν μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο, τους ανθρώπους που έχουν δεδομένα, που μπορούν να συνδυάζουν πάρα πολλά δεδομένα και να αποφεύγουν να ακούν καταστροφικά σενάρια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δεν οδηγούν πουθενά, μόνο προκαλούν πανικό και τρομοκρατία στους κατοίκους οι οποίοι είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι».
«Δεν έχουμε πει ποτέ και δεν έχουμε συζητήσει για ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχει γίνει ποτέ κανένα πόρισμα της επιτροπής ότι αναμένουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχουμε δώσει εμείς τέτοια σενάρια και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς μιλάμε έτσι ώστε και ο κόσμος να κατανοεί», λέει η ίδια.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ηφαίστειο»
Για τη σεισμική ακολουθία μίλησε και ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας.
«Όσο εξελίσσεται το φαινόμενο και παρατηρούμε διάφορα σημεία της γεωδυναμικής διεργασίας, άλλοτε τα φουσκώματα που τα μετράμε με τα GPS, άλλοτε το είδος των σεισμών και όλα τα φαινόμενα που είναι συνοδά σε αυτήν τη διέγερση, έχουμε απόψεις από συναδέλφους οι οποίοι εστιάζουν σε κάποια από τις παραμέτρους αυτές και φτάνουν μερικές φορές και σε πιο ακραία φαινόμενα. Πιστεύω ότι έχουμε παραμείνει σε αυτήν τη διαδικασία που την έχουν ονομάσει σμηνοσειρά».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Φυσικά και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο δεν έχει διεγερθεί το ρήγμα της Ανύδρου που είναι αυτό που μπορεί να δώσει το μέγεθος 6, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πιθανότητα».
«Το κύριο θέμα είναι ότι έχουμε μια μαγματική διαδικασία βάθους και όχι ηφαιστειακή διαδικασία επιφανείας. Είναι σαφές ότι κάτω από την Άνυδρο έχουμε φαινόμενα βάθους», προσθέτει.
«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτήν την στιγμή να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ηφαίστειο σε έναν χώρο που δεν έχει από πάνω του κανένα ηφαιστειακό δείγμα, καμία δομή και καμία μορφολογία», σημειώνει.