Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουκρανία μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τραμπ κλιμακώνει την επίθεση εναντίον του Ζελένσκι, αποκαλώντας τον δικτάτορα, την στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος συνάντησε στο Κίεβο τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Κιθ Κέλογκ.
Η ένταση κλιμακώνεται και μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προκειμένου να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ.
«Ερωτηματικό»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τονίζει:
«Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό. Αν η προσέγγιση του Τραμπ με τη Ρωσία και με τον Πούτιν είναι μια τακτική προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο ή μιλάμε για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στροφή στρατηγικής των ΗΠΑ από τότε που καταγράφουμε τη δυτική ιστορία».
«Μια προσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών με Ρωσία θα αλλάξει πιθανά και τους συσχετισμούς όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Οι μεγάλες δυσκολίες που είχε η Τουρκία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα είχαν να κάνουν κυρίως με το γεγονός της στενής συνεργασίας της Άγκυρας με το Κρεμλίνο. Αν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία μπουν σε μια λογική στρατηγικού εταίρου, τότε αυτό το πρόβλημα θα φύγει από τη μέση. Υπάρχει ο μεγάλος παράγοντας που είναι το Ισραήλ», συμπληρώνει.