Ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτά που προκύπτουν λόγω διαταραχής σε κάποιο όργανο του σώματος (οργανικά συμπτώματα) και σχετίζονται άμεσα με ψυχολογικές επιβαρύνσεις. Το φαινόμενο αυτό καλείται σωματοποίηση. Η διαταραχή στα όργανα αυτά είναι απόρροια παθολογικής ενεργοποίησης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος και τροποποιημένων βιοχημικών απαντήσεων.
Για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μίλησε ο φωτογράφος Χάρης Χριστόπουλος.
«Άρχισα από τα 20 μου να ψάχνομαι και να στεναχωριέμαι και να νιώθω ένα βάρος. Πολλοί το αισθάνονται αυτό και κανείς μας δεν μπορεί να το εκφράσει ακριβώς. Όσο αυξάνεται ο όγκος της πίεσης της δουλειάς, κοινωνίας οικογένειας, τόσο αυξάνονται οι επισκέψεις μας στους ψυχολόγους μας. επιστρέφω στην καθημερινότητά μου από ένα ωραίο σαββατοκύριακο για παράδειγμα, και νιώθω «βαρύς». Πονάει το σώμα μου, δεν μπορώ. Γνωστοί μου βγάζουν εξανθήματα, έχουν ημικρανίες, εντερικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι ψυχοσωματικά. Και τώρα με τα τρία παιδιά υπάρχει περισσότερη κόπωση. Έχω πάει δύο φορές σε ειδικό γιατί ένιωθα πόνο στην καρδιά. Και όλοι μου λένε ότι «από το μυαλό» μου θα πάω», ανέφερε.
Ο παθολόγος – ηπατολόγος Δημήτρης Κουντουράς, μίλησε στο «Όλα για την Ζωή μας» για τα ψυχοσωματικά.
Τα ψυχοσωματικά είναι οι βοήθειές μας από το σώμα μας το ίδιο «από πού θα μας έρθει» λέγοντάς το με μία «λαϊκή» έκφραση. Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το σύστημα βρίσκει ένα γαστρεντερικό σύστημα το οποίο είναι μερικώς ευάλωτο και το «χτυπάει» και σου δείχνει που είναι η ευαισθησία σου. Είναι μια ευκαιρία να δεις που έχεις ευαισθησία. Έχει νόημα να ελέγξουμε το σύστημα που πρώτο σπεύδει να ανταποκριθεί σε αυτά τα μηνύματα άγχους», υπογράμμισε.
Βιώνονται αυτά τα συμπτώματα ή τα δημιουργεί ο άνθρωπος με την φαντασία του;
Σύμφωνα με τον ειδικό, «ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ερεθίσματα που έρχονται από την περιφέρεια. Κατά κανόνα είναι πραγματικά αλλιώς μιλάμε για παραισθήσεις. Απλώς διαφέρει η ένταση. Όταν κάτι συσσωρευτεί και κάνει πολλούς κύκλους αναβολής η διαχείρισή του ή η εκτόνωση του κάποια στιγμή μπορεί να μας «προδώσει». Είναι βασικό να περάσουμε από την περιγραφή του «έχω ένα σύμπτωμα» μέχρι αυτό να γίνει αντικειμενικό και να σου πει κάποιος γιατρός ότι «έχεις δίκιο». Η καρδιολογία είναι η κατεξοχήν ειδικότητα που διαχειρίζεται τον ψυχοσωματικό κίνδυνο. Η ψυχική ένταση ανεβάζει την ένταση με την οποία λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα το οποίο καταλήγει σε όργανα και σε αδένες. Βασικοί αδένες γι’ αυτή την ιστορία είναι τα επινεφρίδιά μας που βγάζουν αδρεναλίνη. Όταν έχουμε άγχος ένταση πίεση, όλο το νευρικό μα σύστημα μπαίνει σε κατάσταση έντασης ζώου και η αδρεναλίνη μας μας φέρνει σε κατάσταση πανικού».
«Τα συστήματα που επηρεάζονται πρώτα από τα ψυχοσωματικά είναι το καρδιαγγειακό και έπειτα το γαστρεντερικό, και το δέρμα κοντά σε αυτά. Βοηθάει η εκλογίκευση του συμπτώματος. Εάν επιμένει και αποκτά αντικειμενική διάσταση – που αντικειμενική διάσταση έχει η χρονιότητα – πρέπει να το ψάξουμε. Τα ψυχοσωματικά πρέπει να ερμηνεύονται κυρίως. Κάτι, όταν ξεφεύγει από το συνηθισμένο, πρέπει να το ψάξουμε και να πάρουμε την γνώμη ενός ειδικού, να πάρει κάποιος άλλος την ευθύνη», συνέχισε.