Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εγγυήσεις που ζητάει ο Πούτιν για να δεχθεί την εκεχειρία

Στην Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση για το αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία, κάνοντας σαφές πως επιζητά μία κατάπαυση του πυρός, υπό όρους.

Υπό όρους φαίνεται πως δέχεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία με την Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ο Πούτιν δεν απέκλεισε να συζητήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

«Συμφωνούμε με την πρόταση για εκεχειρία, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αλλά η θέση μας είναι ότι αυτή η εκεχειρία θα πρέπει να οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη ειρήνη και θα πρέπει να εξαλειφθούν όλοι οι πρωταρχικοί λόγοι της κρίσης», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις, ότι κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός, η Ουκρανία δεν θα προχωρήσει σε επιστράτευση και ότι δεν θα λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια.

Χθες, φορώντας στρατιωτική στολή, ο Ρώσος πρόεδρος επιθεώρησε το κέντρο διοίκησης του ρωσικού στρατού στην περιφέρεια του Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, για πρώτη φορά μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του ουκρανικού στρατού, τον Αύγουστο του 2024. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την κομβικής σημασίας πόλη Σούτζα και άλλους 25 οικισμούς.

«Στόχος μας, το συντομότερο δυνατό, είναι να νικήσουμε τον εχθρό που έχει οχυρωθεί στην περιοχή του Κουρσκ και ακόμη διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ. Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε πλήρως το Κουρσκ», δήλωσε ο Πούτιν.

Στην Μόσχα έφτασε σήμερα ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πούτιν. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτήρισε πολλά υποσχόμενες, αλλά ελλιπείς τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του.

«Θέλω να δω ειρήνη. Θα δούμε. Αλλά από οικονομική άποψη, ναι. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα πολύ άσχημα κατά της Ρωσίας. Θα ήταν καταστροφικά για τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Πούτιν θέτει τους εξής όρους για να βάλει την υπογραφή του σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και να υπάρξει διεθνής αναγνώριση για την Κριμαία και τις τέσσερις (υπό ρωσικό έλεγχο) ουκρανικές περιφέρειες, ότι ανήκουν στην Ρωσία».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα επιχειρεί να υπονομεύσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη πριν το 2026.

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το Κρεμλίνο πως δεν θέλει συμφωνία.

«Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ικανότητα των εταίρων μας να διασφαλίσουν πως η Ρωσία δεν θα μας ξεγελάσει, αλλά θα σταματήσει πραγματικά τον πόλεμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην Πολωνία, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πρότεινε στον Τραμπ να τοποθετήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε πολωνικά εδάφη, με στόχο να αποτραπεί μία ρωσική επίθεση, δυτικότερα της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο