Είναι η στιγμή που η αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του 13 μαθητή και τον συλλαμβάνει για την δολοφονία της συμμαθήτριας τους. Είναι μόνο ένα παιδί, θα πει σοκαρισμένος ο πατέρας του.
Ένα κοινωνικό γαϊτανάκι ξετυλίγεται μέσα από την υπόθεση της σειράς που σοκάρει με την ωμή απεικόνιση της σκοτεινής ψυχολογίας των εφήβων και της οργής που κρύβουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Η απομόνωση των εφηβών, η διαδικτυακή ζωή των μαθητών στα social media και η γλώσσα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν μέσω των εικονιδίων emoji μπαίνει στο μικροσκόπιο.
Παραδέχονται στην κάμερα του LIVE NEWS ότι είναι ένας μυστικός κώδικας, ακόμα και για bullying.
Οι έφηβοι έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας θα αναφέρει η παιδοψυχολόγος Ασπασία Τσολάκη στο LIVE NEWS, ωστόσο η απουσία λεκτικής επικοινωνίας και η αντικατάσταση τους με εικονίδια οδηγεί στην απομόνωση και στην αδυναμία έκφρασης.
Μυθοπλασία ή πραγματικότητα;
Η τηλεοπτική σειρά εξερευνά πώς γαλουχούνται τα παιδιά με ιδέες μισογυνισμού, τοξικής αρρενωπότητας, βίας και εκφοβισμού, χωρίς απαραίτητα να το αντιληφθούν οι γονείς, ενώ την ίδια στιγμή οι έφηβοι συσσωρεύουν θυμό και οργή που εκδηλώνεται σαν έκρηξη με παραβατικές συμπεριφορές.
Με αρκετούς γονείς να έχουν αναγκαστεί να έχουν γίνει ντετέκτιβ και να παρακολουθούν το κινητό των παιδιών τους, μια στιγμή αρκεί για να χαθεί ο έλεγχος…
«Καταλάθος αντιλήφθηκα και έγινε της τρελής. Έχουν έναν δικό τους κώδικα που πρέπει να τον αποδικωποιήσεις».
Μυθοπλασία ή πραγματικότητα; Με πολλούς να χαρακτηρίζουν την σειρά ακραία, μια νεαρή μητέρα εξομολογείται στον Άγγελο Λαμπίδη την εμπειρία της με τον 13χρονο γιος όταν ανακάλυψε ότι έκανε εμπόριο όπλων μέσω μηνυμάτων με εικονίδια στο κινητό με έναν συμμαθητή του.
«Είχαν σιδερογροθιές, κανονικά. Πεταλούδες και τέτοια».
Σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον 13χρονο γιό της, η Κατερίνα άρχισε να ψάχνει το κινητό του γιού της.
Τα όσα ανακάλυψε ήταν σοκαριστικά με την λεκτική βία να είναι ανεξέλεγκτη σε ομαδικά γκρουπ μαθητών στα social media.
«Κάνουν bullying σε άλλη παιδιά μέσα από ομαδικές συνομιλίες».
Φρενίτιδα με τη σειρά
Η βρετανική σειρά «Εφηβεία», έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα με εκατομμύρια τηλεθεατές και όπως λέει ο πρωταγωνιστής Στίβεν Γκράχαμ που είναι και συνδημιουργό της σειράς και σεναριογράφος, εμπνεύστηκε από πραγματικά περιστατικά βίας ανηλίκων.
«Αυτό συμβαίνει, γιατί είχαμε κάποια περιστατικά, και έτσι αυτή η ιδέα ήρθε στο μυαλό μου και με πληγώνει βαθιά στην καρδιά μου ότι νεαρά αγόρια, δεν είναι άντρες, είναι έφηβοι αγόρια σκοτώνουν νεαρά κορίτσια… γιατί;».
Ο ποιοτικός χρόνος και η ασφάλεια που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους έτσι ώστε να απευθυνθούν σε αυτούς όταν νιώθουν ότι κάτι τους προβληματίζει ή τους θυμώνει, είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας σε μια οικογένεια.
«Η βροχή θα πέσει σαν τα δάκρυα του ήλιου. Η βροχή θα πει, πόσο εύθραυστοι είμαστε», τραγουδάει η παιδική χορωδία με εικόνες από το σημείο δολοφονίας της νεαρής μαθήτριας, με τον πατέρα του 13χρονου μαθητή, να αφήνει λίγα λουλούδια και να καταρρέει, καθρεφτίζοντας πόσο εύθραυστες είναι οι ψυχές των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας.