Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στους ενστόλους και τον κατώτατο μισθό – Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο εκπρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Πέτσας μίλησε για τις αυξήσεις στους ένστολους.

«Είναι ενιαία αντιμετώπιση των μισθολογικών ζητημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση. Χαιρετίζω ό,τι έρθει και ενδεχομένως να ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση μετά τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς σκέφτεται μέσα στον χρόνο να επεκταθεί αυτό και στα Σώματα Ασφαλείας ανάλογα. Δεν είναι επικοινωνιακού χειρισμού. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε αυτή η συζήτηση και δεν πίεσαν αντίστοιχα και τα αρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση έπρεπε να το χειριστεί με τρόπο που να τους καλύπτει όλους. Πιστεύω ότι τελικά αυτό θα πράξει. Εξορθολογισμός δαπανών σε ένα υπουργείο δεν σημαίνει ότι αυτόματα πρέπει να ξαναδίνονται χρήματα σε κάποιο υπουργείο. Εάν γινόταν αυτό τότε θα είχαμε κατακερματισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων που θα ήθελαν να δουν αυξήσεις στα μισθολογικά τους, αλλά μιλάμε για την ενιαία αντιμετώπιση μεταξύ ενστόλων» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσουκαλάς είπε: «προφανώς και οι αυξήσεις πρέπει να πηγαίνουν στο σύνολο. Μου κάνει εντύπωση ότι βγήκαν 2 υπουργοί και έκαναν δημόσια παραίνεση προς τον πρωθυπουργό να το επεκτείνει. Δείχνει μια λογική της κυβέρνησης που δείχνει ότι δεν σκοπεύει να στηρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους άρα έχει και μία αποσπασματικότητα το ισχυρό κράτος. Αν θες να έχεις ισχυρές Ε.Δ.,  Σώματα Ασφαλείας και Δημόσιο πρέπει να δούμε διαφορετικά το κράτος. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για το ότι έρχονται funds συμφερόντων άλλης χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άλλο δίκαιο στις παραμεθόριες περιοχές και άλλο δίκαιο γενικά. Μέχρι πριν υπήρχε ειδική νομοθεσία η οποία δεν κοίταζε μόνο ποια είναι η έδρα της επιχείρησης. Τώρα έρχονται  τουρκικά συμφέροντα, ανοίγουν επιχειρήσεις στην ευπρεπή. Υπάρχουν τρόποι να το ελέγξεις αναλυτικά. Καταργήθηκε η ειδική νομοθεσία και είναι παράλειψη της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί από την ΕΕ.

«Δεν φοβόμαστε να πούμε την λέξη «διαγραφή» στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν αρμόδια όργανα να αποφασίσουν. Είναι άδικη εικόνα για το ΠΑΣΟΚ, από την στιγμή που κάνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες, αυτό να φαίνεται ότι δεν έχουμε ενιαία φωνή και η ΝΔ να δημιουργεί εντυπώσεις. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έχει στοχοποιηθεί όσο κανένας άλλος τα τελευταία χρόνια να υπάρχουν ατυχείς δηλώσεις ότι κάποιος «τον τραβάει από το δεξί πέτο». Σέβομαι το κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν διαδικασίες και όργανα. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει την δημοκρατική κουλτούρα του. Ο αντίπαλός μας είναι «έξω» και είναι η ΝΔ, δεν είναι «μέσα»», συμπλήρωσε.

Η κ. Τζάκρη με την σειρά της ανέφερε: «Στην είδηση της επέκτασης των αυξήσεων των ενστόλων, βλέπω μια και μοναδική είδηση: με αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τα Τέμπη, οι βουλευτές του δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε στον δρόμο. Με αυτά που έχει κάνει με την Ουκρανία, και τα εξωτερικά θέματα, οι βουλευτές των παραμεθόριων περιοχών δεν μπορούν  να επισκεφθούν ούτε τις εκλογικές τους περιφέρειες. Έκανε ένα κολπάκι η ΝΔ, έβαλε κάποιους βουλευτές να ζητάνε επέκταση του μισθολογίου επειδή δήθεν ξέχασαν να επεκτείνουν τις ρυθμίσεις και σε αυτούς, για να αποκτήσουν και αυτοί έναν θετικό λόγο στα ΜΜΕ και να γίνουν ευχάριστοι. Και μετά δίνει διαρροές στο Μαξίμου ότι δήθεν είναι ενοχλημένοι. Είναι στημένο το παιχνίδι, τάχα μου τους ξέχασαν και τώρα τους θυμούνται. Είναι αυξήσεις που λόγω της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας είναι της τάξης του 55% των εξαγγελθέντων. είναι όπως με την αύξηση των 70 λεπτών την ημέρα στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Είπαν ότι δίνουν αύξηση 50 ευρώ, επί της ουσίας είναι 13. Αυτή την δαπάνη για την καταπιεί ο πρώτος λογαριασμός της ΔΕΗ. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να δώσεις μία πραγματική αύξηση σε έναν βασικό μισθό. Να πάρουν μία αύξηση που να την νιώσουν να είναι 150-200 ευρώ στην τσέπη».

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αύξηση μισθού, για την ενίσχυση των εισοδημάτων και των νοικοκυριών, καμία συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο ένας επικοινωνιακός χειρισμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν ξέρω εάν θα κάνουμε ΚΟ. Σύμφωνα με το καταστατικό της Βουλής δεν αποτελούμε ΚΟ. Είμαστε όμως πρώτοι σε κοινοβουλευτικό έργο. Αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ είναι “Τόλμη και Γοητεία”, το έχουν βάλει και αυτοί σκοπό να διαλυθούν. Τα περάσαμε και εμείς αυτά αλλά δεν ασχολούμαστε πλέον με αυτά, ασχολούμαστε με την παραγωγή πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο παρά μόνο να εξυπηρετεί τους φίλους του», προσέθεσε.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ζωής του Ολυμπιακού

Πολιτική

Απόρρητο