Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέκλεισε νομοθετικά την δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή οι μοναχικοί άνδρες να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας.
Στην ανακοίνωση που έκανε χθες για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, ο υπουργός κ. Φλωρίδης, μεταξύ άλλων προωθείται από το υπουργείο μία διάταξη που θα τροποποιεί το άρ. 1350 του Αστικού Κώδικα, το οποίο αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετηες μητέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια και τους μοναχικούς άνδρες.
Υπενθυμίζεται πως όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μεταξύ άλλων δεν επέτρεπε την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης.
Ωστόσο υπήρχαν δικαστήρια τα οποία αναιρούσαν την απόφαση αυτή και επέτρεπαν την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης.
Πλέον, μέσω τροποποίησης του άρθρου 1350 θα αναφέρεται ότι δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας, η αδυναμία λόγω φύλου.
Ακόμη, σκοπός της τροπολογίας είναι να αναχαιτίσει το τράφικινγκ πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις.
Αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν αυτής της προβλεπόμενης από τον νόμο.
Κατά τον Γ. Φλωρίδη, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».
Ανθούλα Ανάσογλου: «Δεν προβλεπόταν εξαρχής η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας από άνδρες – Είναι λόγος εντυπωσιασμού»
«Το νομοθέτημα πουθενά δεν προέβλεπε ότι δυο άντρες μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Από το 2022 είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την αυστηροποίηση. Δεν υπάρχει στον Αστικό κώδικα πρόβλεψη για έναν άνδρα, δύο άνδρες, να μπορούν να μπορούν να διαθέσουν….ωάρια που δεν έχουν. Παρένθετη μητέρα είναι ένα τρίτο άτομο το οποίο θα χρησιμοποιήσει το σώμα του αλτρουιστικά είτε της γυναικός είτε ενός 3ου ατόμου για να γονιμοποιήσει. Νομικά και νόμιμα θα χρειαστεί να ζητηθεί άδεια δικαστηρίου είτε έιναι ετερόφιλα ζευγάρια είτε ομόφιλα. Το πλαίσιο του δικαστηρίου θα ορίσει και την αποζημίωση – γιατί η “αμοιβή” είναι παράνομη – που θα λάβει η παρένθετη μητέρα για το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσει το σώμα της οπότε υπάρχει ψυχολογική στήριξη πέρα από σωματική κόπωση καθώς και τα έξοδα διατροφής, τοκετού, εξετάσεις κτλ. », σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Ανάσογλου.
«Δεν ξέρω τι αποφάσεις μπορεί να έβγαλαν δικαστήρια για ομόφυλα ζευγάρια, μου φαινεται περίεργο, γιατί δεν προβλέπεται, και αφού δεν προβλέπεται, πώς είναι δυνατόν ένα δικαστήριο να προχώρησε σε αυτή την ενέργεια. Το κυριότερο για το trafficking είναι ότι οι γυναίκες που είναι οι αλτρουίστριες ως παρένθετες μητέρες, πρέπει να έχουν μόνιμη ή προσωρινή διαμονή. Τι σημαίνει προσωρινή διαμονή; Εκεί είναι το κλειδί για να αποφύγουμε το trafficking. Είναι λόγος εντυπωσιασμού η τροποποίηση. Εφόσον είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται δε καταλαβαίνω γιατί αυστηροποιείται», συνέχισε μεταξύ άλλων η κ. Ανάσογλου.