Στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, μπροστά σε όλο του το υπουργικό συμβούλιο, εκατοντάδες δημοσιογράφους και κάποιους εργάτες και συνδικαλιστές από το Ντιτρόιτ, ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει το τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να το απολαμβάνει, επιβάλλοντας σκληρούς δασμούς σε 184 χώρες. Μερικά παραδείγματα:
-25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα
-20% σε όλα τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση
-34% σε όλα τα προϊόντα από την Κίνα
-24% σε όλα τα προϊόντα από την Ιαπωνία και
-10% σε όλα τα προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οριζόντια.
Ανεβάζει στο βάθρο έναν εργάτη για να εγκωμιάσει τις αποφάσεις του.
«Το βλέπω σε όλη μου τη ζωή. Βλέπω το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο στο Ντιτρόιτ και την ευρύτερη περιοχή να κλείνει. Τώρα είναι εργοστάσια έρημα. Τώρα είναι εργοστάσια που υπολειτουργούν. Και οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα φέρουν πίσω προϊόντα σε αυτά τα εργοστάσια. Θα γίνουν νέες επενδύσεις. Θα κτιστούν καινούργια εργοστάσια», ανέφερε.
Δασμοί ακόμη και στους πιγκουίνους
Μετά τα θερμά χειροκροτήματα και την φαρδιά πλατιά υπογραφή της νέος εμπορικής πολιτικής, η Λίστα με τις χώρες που τιμωρούνται με δασμούς εκτίθεται ως τρόπαιο στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.
Κάποιες ήδη φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής θα καταστραφούν από τους δασμούς.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σαρκάζουν την επιβολή δασμών 10% ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής.
Τα νησιά Χερντ και Μακ Ντόναλντ και Νόρφολκ καλύπτονται από παγετώνες και ηφαιστειακά πετρώματα και φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς από πιγκουίνους και φώκιες.
Στη λίστα δασμών, με φόρο 44% μάλιστα και η Μιανμάρ, η οποία μετρά τις πληγές της από τον σεισμό που άφησε 3.000 νεκρούς.
Η Ρωσία εξαιρέθηκε από τους δασμούς Τραμπ
Εκτός των νέων δασμών όμως μένει η Ρωσία.
Η αιτιολογία είναι πως ήδη υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις και δεν υπάρχει ουσιαστικά εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
ΗΠΑ εναντίον όλων
Η επιβολή των σκληρών δασμών δεν είναι μόνο μία κήρυξη παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Η νέα πολιτική Τραμπ είναι η επιβολή των Ηνωμένων Πολιτειών ως μόνης υπερδύναμης, που κυριαρχεί και κάνει ότι θέλει, λύνει και δένει.
Ο Τραμπ σπάει όλες τις παλιές συμμαχίες δεκαετιών, με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ και θέλει την Αμερική Παντοκράτειρα.
Σκληρή απάντηση της Ευρώπης
Η Ευρώπη, που δεν είναι μεν στρατιωτικά ισχυρή, ωστόσο εμπορικά είναι παγκόσμια υπερδύναμη αντιδρά.
«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς αισθάνεστε ότι ο παλαιότερος σύμμαχός μας μας εγκαταλείπει. Ναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες που αναπόφευκτα θα υπάρξουν. Η Ευρώπη έχει ότι χρειάζεται για να γλιτώσει από την καταιγίδα. Αν τα βάζεις με έναν από εμάς, τα βάζεις με όλους μας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όσον αφορά την απάντηση των Βρυξελλών, το ρεπορτάζ του απεσταλμένου το MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλου, αναφέρει πως υπάρχουν δύο στρατόπεδα: το ένα συνιστά ψυχραιμία και να πάει η Ευρώπη σε διαπραγματεύσεις, από την άλλη υποστηρίζεται από κάποιες χώρες, όπως είναι η Γαλλία που πολλά προϊόντα της πλήττονται από την επιβολή δασμών, να ακολουθηθεί μία σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή.
Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρξουν αντίμετρα από την Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει – όπως είπε πριν από μία εβδομάδα – ότι θα υπερδιπλασιάσει το ποσό των δασμών που επέβαλε χθες.
Σφοδρές αντιδράσεις και στις ΗΠΑ
Στο εσωτερικό της Αμερικής οι αντιδράσεις είναι επίσης πολλές και οι προβλέψεις δυσοίωνες.
«Αν βάλουμε δασμούς στα αυτοκίνητα , και βάλαμε ήδη 25%, θα υπάρξουν ανταποδοτικοί δασμοί από άλλες χώρες σε μας.
Δηλαδή οι εξαγωγές μας, οι εξαγωγές αυτοκινήτων μας θα δασμολογηθούν το ίδιο. Βάζεις δασμούς στην Κίνα 34%, όπως ζητά το Πρόεδρος Τραμπ, αυτοί θα στραφούν εναντίον μας. Όχι μόνο με δασμούς αλλά και άλλα τιμωρητικά εμπορικά μέτρα. Θα έλεγα να είστε έτοιμοι για τα χειρότερα και να εύχεστε τα καλύτερα», είπε σχολιαστής New York Post.
Πολύ γλαφυρά περιέγραψε την κατάσταση ο γνωστός οικονομικός αναλυτής του CNN, o Ρίσταρντ Κουέστ.
«Ο Πρόεδρος είπε σήμερα ένα σωρό οικονομικές ανοησίες. Πράγματα που απλά ξέρουμε ότι δεν θα γίνουν. Είπε ότι θα είναι σπουδαίο για την οικονομία και ότι θα τονώσει την ανάπτυξη. Αυτό αποκλείεται. Βρίσκεται σε μία Νιρβάνα, όπου έρχονται δισεκατομμύρια δολάρια. Από πού νομίζει θα έρθουν αυτά τα δισεκατομμύρια; Θα έρθουν από τους εισαγωγείς. Οι εισαγωγείς θα πληρώσουν τους «τελωνειακούς φόρους», μόλις τα προϊόντα εκφορτωθούν από τα πλοία, είναι ένας λογαριασμός που πληρώνει ο εισαγωγέας. Ο εισαγωγέας «πασάρει» το ποσό στον χονδρέμπορα, ο χονδρέμπορας στους εμπόρους. Και οι έμποροι, βγάλτε τα πορτοφόλια σας γιατί εσείς θα πληρώσετε».
Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τους δασμούς
Τα ελληνικά προϊόντα που απειλούνται από τους δασμούς είναι:
-Επιτραπέζια ελιά 214 εκατ. ευρώ +39%
-Ελαιόλαδο 90εκατ. ευρώ
-Ροδάκινο κονσέρβα 80 εκατ. ευρώ
-Φέτα 53,6 εκατ. ευρώ (συνολικά τυριά 73 εκατ. ευρώ)
-Κρασί 19 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ φθάνει τα 2,4 δις. € και προκύπτει ακόμα 1,5 δις. από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Από ανάλυση που είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα, το κόστος για την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι στο 0,8% του ΑΕΠ (1,6 δις.) έως το τέλος του 2026.