Ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Λιάκος, ο Κώστας Τσουκαλάς εκπρ. τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός και ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακκελαρίδης μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ.
«Δεν είναι μηνύματα, είναι ότι ως κόμμα οργανώνεσαι για το κομμάτι των εκλογών, το έχει ξαναπεί ότι αυτή η διαδικασία πάει το 2027 με αρχηγό της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν μήνυμα προς κάπου ήταν η πραγματικότητα, την οποία ήθελε να μεταφέρει στην ΚΟ. Ο κόσμος έχει αναστατωθεί από τις ανακοινώσεις του Τραμπ, τις περιμέναμε όλοι αλλά απευχόμασταν να γίνουν πράξη αλλά το είδαμε. Έχουν εισπράξει αρνητικά αυτή την είδηση όλα τα χρηματιστήρια. Και την Δευτέρα θα έχουμε την επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση που θα βρει ποια είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί. Οι ΚΟ είναι κλειστές διαδικασίες που συζητάμε την βέλτιστη λειτουργία της κυβέρνησης. Μία από τις δουλειές μας ως βουλευτές είναι να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο», ανέφερε.
«Με τους δασμούς, σίγουρα μπαίνει μια παραπάνω σκέψη για το πώς θα ασκείται η οικ. πολιτική από δω και πέρα είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Ο λόγος που η ελληνική οικονομία μπορεί και ανταπεξέρχεται σε αυτό που έρχεται είναι ότι εδώ και 6 χρόνια δίνεται μια μεγάλη «μάχη» για την οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας, και αυξάνονται οι μισθοί. Αυτό είναι ένα σχέδιο να ισχυροποιήσεις την οικονομία σου απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους», σχολίασε ο κ. Λιάκος.
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στους δασμούς.
«Όσον αφορά στους δασμούς, το είχαμε πει πρώτοι στο ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα της εκλογής Τραμπ. Η Ελλάδα που είναι κυρίως χώρα εισαγωγών υπάρχει κίνδυνος ότι αυτή η ροή αύξησης των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό μέσα στη χώρα και κατά συνέπεια μείωση των εισοδημάτων. Αυτό που θα συμπαρασύρει η αμερικανική πολιτική είναι και την Ευρώπη. Μία πρόταση είναι να γίνει μία άλλου τύπου διαπραγμάτευση με την Αμερική και μπορούμε να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε την μεσαία επιχειρηματικότητα ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Όλα αυτά θα ήταν ελαφρύτερα εάν είχαμε χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναπροσαρμόζουμε και να ανακατευθύνουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να μην είμαστε μόνο χώρα εισαγωγών».
Ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε με την σειρά του: «Τους πολίτες τους ενδιαφέρει που τελειώνει η πχ σύνταξη στις 15 του μήνα και πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 25, πώς θα κάνουν Πάσχα; Δεν το έχει αγγίξει η κυβέρνηση αυτό. Το πολιτικό μας σχέδιο είναι ένα, οι συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο είναι συνεδριακή μας απόφαση και είναι ομόφωνη. Οι δασμοί είναι ένα τεράστιο θέμα, πάμε σε εμπορικό πόλεμο με γεωπολιτική διάσταση. Η Ελλάδα και η Ευρώπη όφειλαν να έχουν ετοιμαστεί και δεν έχει γίνει αυτό, και πάμε σε νέες υφεσιακές καταστάσεις. Θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το σχέδιο. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ετοιμασία για πχ στήριξη ενεργειακού πυλώνα, αποφάσεις και προτάσεις για την μεσαία επιχειρηματικότητα η οπλοποιία θα πληγεί; Η ελληνική οικονομία είναι τραυματισμένη».
Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, «αναφορικά με τους δασμούς του Τραμπ, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο που επικάθεται σε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Η κρίση του κόστους ζωής είναι τεράστια, η στέγαση, η υγεία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και ο πληθωρισμός. Οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν συγκεκριμένα τους κλάδους στην ελληνική οικονομία που έχει να κάνει κυρίως με τρόφιμα. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα και να προστατεύσει αυτούς τους κλάδους. Πώς θα το κάνει αυτό που δεν έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο εδώ και καιρό με παραγωγικό ρόλο που να στηρίζει την αγροτική παραγωγή την βιομηχανική πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα ολιγοπώλια. Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μονομερείς διαπραγματεύσεις ως χώρα προφανώς με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα να βρει και άλλους εταίρους και εκτός ΕΕ».
Και συνέχισε: «Το ζήτημα που υπάρχει στις συνεργασίες αφορά στην πραγματικότητα το μεγάλο πολιτικό κενό που υπάρχει αυτή την στιγμή. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι χρειάζεται κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινοβουλευτικό αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να απαντήσουμε και στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ακούσαμε το πρόγραμμα για τα εξοπλιστικά. Πρέπει να ξέρουμε ότι είτε θα επιλέξουμε να δίνουμε τα χρήματα στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στην πολεμική οικονομία ή θα επιλέξουμε να δίνουμε τα χρήματα στην στήριξη της βιομηχ. Παραγωγής και της κοινωνίας».