Ο χημικός μηχανικός που ήταν παρών και συμμετέχων στο πείραμα Κάρωνη για τα Τέμπη μίλησε στις «Εξελίξεις τώρα».
Ο Αχιλλέας Μιχόπουλος είναι χημικός μηχανικός με μεγάλη εμπειρία στα διυλιστήρια και τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση των Τεμπών.
Ο κύριος Μιχόπουλος ήταν παρών και συμμετέχων στο πείραμα Κάρωνη. Είναι το πόρισμα που αναμένεται να εκδοθεί, ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη εκείνο το βράδυ της μοιραίας σύγκρουσης των δύο τρένων.
Ο κ. Μιχόπουλος ήταν εκεί τόσο στη συλλογή των στοιχείων στο Κουλούρι όσο και στην διεξαγωγή του πειράματος στο οποίο εξετάστηκε εάν η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης ή από έναν εξωγενή παράγοντα, όπως τα αρωματικά έλαια.
«Δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο τα έλαια αυτά να έχουν προκαλέσει πυρόσφαιρα»
Στην ερώτηση αν η πυρόσφαιρα μπορεί να προκλήθηκε από τα έλαια απάντησε:
«Ας ξεκινήσουμε από την δειγματοληψία. Έγινε δειγματοληψία από τους τρεις μετασχηματιστές των τριών ηλεκτρομηχανών των τρένων. Οι δύο δειγματοληψίες ήταν πετυχημένες, με την έννοια ότι μας προέκυψε μια ποσότητα σεβαστή από τις δύο μηχανές. Η τρίτη μηχανή, η οποία μάλλον πλημμύρισε με νερό κατά τη διάρκεια του Daniel, έδωσε μόνο νερό. Δηλαδή, ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες από πλευράς όγκου του δείγματος, ώστε να πραγματοποιηθεί το πείραμα, που είπε παραγγείλει ο κύριος Καρώνης. Τα δύο από τα τρία δείγματα έπρεπε λοιπόν να γίνουν αντικείμενο εξέτασης σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η παρουσία προϊόντων διάσπασης των ελαίων, αυτό που βγήκε είναι ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διάσπασης ήταν πρακτικά ανύπαρκτα μέσα σε αυτά τα λάδια. Άρα, δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο τα έλαια αυτά να έχουν διασπαστεί με κάποιο μαγικό τρόπο, να μας δώσουν κάποια ουσία, η οποία να προκαλέσει πυρόσφαιρα».
«Το δεύτερο πείραμα που παραγγέλθηκε επίσης ήταν το εξής, να γίνει έλεγχος κατά πόσο η αναγραφόμενη θερμοκρασία ανάφλεξης των ελαίων -βάσει προδιαγραφών είναι 300 βαθμοί Κελσίου- μπορεί να πιστοποιηθεί με τα συγκεκριμένα δείγματα. Στον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι η θερμοκρασία ανάφλεξης των δύο δειγμάτων ήταν 288 βαθμοί Κελσίου στο ένα δείγμα και 290 στο άλλο. Πρακτικά επιβεβαιώθηκε η προδιαγραφή», πρόσθεσε ο κ. Μιχόπουλος.
Κατόπιν ο Αχιλλέας Μιχόπουλος υπενθύμισε:
«Για να προκύψει ανάφλεξη αυτών των ελαίων θα πρέπει αυτά τα λάδι από τους 80 βαθμούς, που είναι η φυσιολογική τους θερμοκρασία, να γίνει στιγμιαία ανύψωση της θερμοκρασίας τους κατά 220 βαθμούς σε χρόνο μικρότερο από μισό δευτερόλεπτο, ώστε να προκύψουν ατμοί και οι οποίοι ατμοί να βρουν κάποιο σπινθήρα και να αναφλεγούν. Αυτό δεν υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί σε καμία περίπτωση, είναι μηδενική η πιθανότητα».
«Όλοι μας είχαμε ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά την πιθανότητα ανάφλεξης»
Ερωτηθείς πόσοι επιστήμονες συμμετείχαν απάντησε:
«Την πρώτη μέρα ήμασταν τρεις χημικοί μηχανικοί, όπου είδαμε τις πρώτες αναλύσεις. Όλοι μας είχαμε ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά την αναφλεξιμότητα, την πιθανότητα ανάφλεξης κτλ. Συμφωνήσαμε, ότι δεν είχε κανένα νόημα να είμαστε και οι τρεις μας εκεί, διότι εμείς είχαμε μεταβεί από Θεσσαλονίκη, ο κύριος Χρυσός από Αθήνα. Και επειδή ο κ. Χρυσός είχε εισιτήριο για επιστροφή, εμείς αποφασίσαμε να τον αφήσουμε μόνο του, δεν είχε κανένα νόημα να είμαστε τρία άτομα πάνω από ένα μηχάνημα το οποίο λειτουργεί αυτόματα».
«Βγήκε τελείως από την εξίσωση η παράμετρος ότι τα έλαια σιλικόνης μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα για αυτή την πυρόσφαιρα»
«Τα έλαια σιλικόνης όταν υφίστανται διάσπαση, ταυτόχρονα αλλάζει το χρώμα τους. Γίνονται από τελείως διαφανή, γίνονται σκούρα καφέ. Τα συγκεκριμένα δείγματα ήταν διάφανα σαν το νερό. Φάνηκε ότι δεν είχαν κανενός είδους θερμική επιβάρυνση, άρα δεν είχαν υποστεί κανενός είδους διάσπαση. Άρα βγήκε τελείως από την εξίσωση η παράμετρος αυτή, βάσει της οποίας τα έλαια σιλικόνης θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για αυτή την πυρόσφαιρα».