Χανιά: Το κολαστήριο των αθώων ψυχών που δεν σφραγίστηκε ποτέ

Απανθρωπιά. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει το πώς συμπεριφέρονταν σε ανυπεράσπιστους ηλικιωμένους οι υπεύθυνοι στο γηροκομείο - κολαστήριο των Χανίων.

Βρισιές, έλλειψη φαγητού, υποτίμηση, στέρηση της αξιοπρέπειας. Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Οι ηλικιωμένοι στη δομή ήταν σε άθλια κατάσταση. Γιατί εκεί ο ηλικιωμένος δεν ήταν ζωή, ήταν άψυχο αντικείμενο. Τον χειρίζονταν σαν άψυχο αντικείμενο. Οι άνθρωποι εκεί σφιγγόντουσαν, φοβόντουσαν. Το ξέρετε ότι δεν υπήρχε χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες στη δομή;».

Τα όσα περιγράφει πρώην εργαζόμενη προκαλούν ανατριχίλα.

«Πεινούσαν βέβαια και πεινούσαν. Μπαίνει ένας ηλικιωμένος και να τον βλέπετε σε τρεις, πέντε, έξι μήνες στα μισά του κιλά; Τώρα να μοιράζεται μια μπανάνα σε πέντε άτομα;  Η κυρία Άννα που έμενε στο πρώτο δωμάτιο δεν φώναζε όλη τη μέρα ‘πεινάω, πεινάω, πεινάω’».

Στην κυρία Ελένη είπαν ότι η μητέρα της κατέληξε από ανακοπή καρδιάς όπως και εκατοντάδες άλλοι ηλικιωμένοι της δομής.

Άφηναν τους ανθρώπους δεμένους, βρώμικους, υποσιτισμένους. Ήταν στα όρια της εξαθλίωσης.

«Η ζώνη ήταν το βασικό εργαλείο της δουλειάς τους», προσθέτει η πρώην εργαζόμενη.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε το 2021.

«Μετά την εκταφή βρέθηκε ότι μας είπαν ψέματα ότι έπαθε ουρολοίμωξη και μετά έπαθε ανακοπή. Οι μαρτυρίες έλεγαν ότι η μητέρα μου έπεσε από το κρεβάτι, χτύπησε στο κεφάλι. Η μητέρα μου ψυχορραγούσε χωρίς καμία βοήθεια στο κρεβάτι της», δήλωσε ο γιος θύματος.

Αμείλικτα ερωτήματα

Η υπόθεση της φρίκης συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Ανάμεσα στους 6 βασικούς κατηγορούμενους είναι οι 2 ιδιοκτήτριες. Συνεχίζουν ωστόσο, να διοικούν τη δομή.

Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και 32 ανθρωποκτονίες με ενδεχόμενο δόλο.

Σκανδαλώδες το ότι, παρά τις καταγγελίες από το 2019, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής αναθεώρησε την άδεια της μονάδας, διπλασιάζοντας και τη χωρητικότητά της. Σήμερα βρίσκεται σε τρίμηνη αργία για κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος.

Η εγκατάλειψη των ηλικιωμένων συνεχίζεται με τη νέα διευθύντρια της δομής να παραιτείται, αποκαλύπτοντας πως μόνο δύο νοσηλεύτριες φροντίζουν 28 ηλικιωμένους.

«Το πρώτο πράγμα που θα ένιωθε κάποιος ως δικαίωση είναι να κλείσει αυτή η μονάδα υπό τη διοίκηση ανθρώπων που φόνευαν», είπε γιος θύματος.

Μιλώντας στις «Εξελίξεις Τώρα», η πρώην εργαζόμενη της δομής ανέφερε πως λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή της στην Ασφάλεια δέχτηκε τηλεφώνημα από τον γιατρό της δομής, ο οποίος την ρώτησε τι κατέθεσε στην αστυνομία.

«Αναρωτιέμαι πώς μάθανε ότι κατέθεσα. Λίγες μέρες αργότερα με πήραν τηλέφωνο από το Υγειονομικό και μου είπαν πως έλειπε μία υπογραφή στην άδειά μου. 1.5 χρόνο μετά τσέκαραν την άδειά μου; Εγώ μέχρι τότε δεν ήξερα πως μου έλειπε η υπογραφή. Έβαλε η ιδιοκτήτρια τότε μία εργαζόμενη και να κάνει ένσταση για την άδειά μου. Όλα τα έκαναν για αντίποινα επειδή καταθέσαμε».

Σχεδόν 300 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 6 χρόνια στο κολαστήριο των Χανίων, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Κι όμως, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί δεν έχει κλείσει ούτε μία μέρα— κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο