Κάτοικοι του νησιού αλλά και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η εξόρυξη αντιμονίου θα καταστρέψει το αγαπημένο τους νησί.
Χίος, το νησί των αρωμάτων και της μαστίχας. Το νησί που φημίζεται για τη μοναδικότητα και το απαράμιλλο φυσικό του κάλλος.
Τόσο η ομορφιά του νησιού όσο όμως και η υγεία των κατοίκων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς -όπως καταγγέλλουν- οι εξορύξεις που είναι στα σκαριά θα είναι καταστροφή για την Χίο.
Με μια φωνή ολόκληρο το νησί λέει «όχι» στις εξορύξεις.
Πάνω από 50 φορείς του νησιού είναι αντίθετοι στα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για έρευνα και εξόρυξη του τοξικού μετάλλου.
Η έκταση που έχει δεσμευτεί για την έρευνα και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος περιλαμβάνει ακόμη και προστατευόμενες περιοχές Natura.
Στις 19 Φεβρουαρίου, 3.500 κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Χίου με βασικό αίτημα την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου.
Την ίδια στιγμή, πέρα από τους κατοίκους και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ενώσει τη φωνή τους.
Καταστροφικές συνέπειες για την υγεία
Μπορεί ορισμένοι επιστήμονες να τάσσονται υπέρ της εξόρυξης αντιμονίου, ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επιβλαβές θα αποδειχθεί για την υγεία του πληθυσμού.
«Προβλήματα παθήσεων του αναπνευστικού, που αρχίζουν από απλές βρογχίτιδες και μέχρι και καρκίνους», δήλωσε ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου ότι θα εξασφαλίσει τις αυστηρότερες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, οι κάτοικοι του νησιού δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη. Δεν πείθονται και δεν καθησυχάζονται.
Άλλωστε τα κοιτάσματα αντιμονίου ξυπνούν στους κατοίκους άσχημες μνήμες. Είναι τα ίδια κοιτάσματα που τη δεκαετία του 1950 κόστισαν τη ζωή σε πληθώρα εργατών, οι οποίοι εργάζονταν στα μεταλλεία του νησιού. Βρήκαν τραγικό θάνατο, καθώς δηλητηριάστηκαν από το αντιμόνιο.