Τέμπη: Η πυρόσφαιρα, η εσωτερική κόντρα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ο Ανεξάρτητος Οργανισμός Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Δυστυχημάτων, απέσυρε από το πόρισμα του το κομμάτι στο οποίο απέκλειε το ενδεχόμενο η πυρόσφαιρα να προκλήθηκε από τα έλαια του τρένου.

Ενάμιση μήνα μετά τη συνέντευξη Τύπου και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο οποίο αναφερόταν ρητά ότι η πυρόσφαιρα δεν προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης -αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανού εύφλεκτου υλικού- ο Οργανισμός Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Δυστυχημάτων αποφάσισε να εξαιρέσει από το πόρισμα την επίμαχη παράγραφο μετά από τις αποστάσεις που φέρεται ότι κράτησαν στελέχη από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης αλλά και της Πίζας.

«Αποφασίσαμε να βγει από το πόρισμα. Ήδη από την ημέρα της παρουσίασης είχαμε ζητήσει να μην ενταχθεί στο πόρισμα γιατί δεν υπήρχε πλήρης πιστοποίηση, όμως επέμεναν ειδικοί του ΕΡΑ, κκ Άκου και Καρπινέλι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου.

Αν και δεν υπήρχε πλήρης πιστοποίηση όσων αναγράφονταν στο επίσημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από άλλα Πανεπιστήμια, εντούτοις τα μέλη του τον περασμένο Φεβρουάριο φαίνονταν βέβαια ότι η πυρόσφαιρα δεν προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, ενώ πιθανολογήθηκε έντονα η ύπαρξη εύφλεκτου υλικού και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα.

Σύμφωνα με όσα λέει σήμερα ο κ. Παπαδημητρίου, όλη η συγγραφή του πορίσματος έγινε από τους κ. Άκου και Καρπινέλι, με τον ίδιο να ζητεί στις 17 Φεβρουαρίου να μην περιληφθεί το θέμα της πυρόσφαιρας στο πόρισμα, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

«Ζήτησα από τον κ. Άκου να μην το περιλάβει αλλά μου είπε ότι καλύπτεται από τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας».

«Η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι δημοσιευμένη από τις 27 Φεβρουαρίου το μεσημέρι. Αν οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του εξωτερικού είχε πρόβλημα με όλα αυτά, γιατί δεν βγήκε να το πει στις 28 Φεβρουαρίου; Αυτό είναι ξεκάθαρα μεθόδευση», δήλωσε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος επιτροπής εμπειρογνώμων του δυστυχήματος Τεμπών.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Το θέμα των πορισμάτων προκάλεσε την κατεπείγουσα παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την Γεωργία Αδειλίνη να ζητεί να ερευνηθεί:

«Εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της αθέμιτης επιρροής δικαστικών λειτουργών κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα. Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης».

Το χάος που προκλήθηκε σχετικά με το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ, προήλθε μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, καθηγητής της Γάνδης φέρεται να υποστηρίζει ότι ουδέποτε το Πανεπιστήμιο έκανε δική του έρευνα αλλά βασίστηκε μόνο στα δεδομένα της ΕΔΑΠΟ και του Κώστα Λακαφώση, ενώ το Πανεπιστήμιο της Πίζας με επιστολή προς τον Χρήστο Παπαδημητρίου ενημέρωνε, πως το συμπέρασμα για την πυρόσφαιρα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα ήταν ανταλλαγή προσωπικών απόψεων με μέλος του οργανισμού και όχι επίσημη έκθεση.

Σήμερα ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε πιέσεις στο πρόσωπό του, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν πτοείται.

«Μου είπαν ότι θα χάσω τη δουλειά μου αν συνεχίσω το θέμα της φωτιάς, αλλά δεν πτοούμαι. Δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω».

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, θα ζητήσει ο ίδιος συνεργασία από 5 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Θεσσαλίας ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα και τα αίτια της φωτιάς.

Ο Β. Λαμπρόπουλος για το χάος με τα πορίσματα

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν περίπου 15-16 πορίσματα όπου τα μισά συσχετίζουν την πυρόσφαιρα με τα έλαια σιλικόνης.

Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι αναφέρουν πως τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να δημιουργήσουν την πυρόσφαιρα.

Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί πόρισμα από το ΕΜΠ από τον Μάρτιο του 2024 ακόμα δεν έχε παρουσιαστεί.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επισήμανε επίσης πως το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν κλήθηκε να μελετήσει την πυρόσφαιρα αλλά κλήθηκε να ορίσει εάν οι παράμετροι είναι σωστοί στο μοντέλο που εφάρμοσαν οι Έλληνες μηχανικοί.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο