ΗΠΑ: Οι δασμοί Τραμπ, η «αντεπίθεση» της Ευρώπης & η «βουτιά» των χρηματιστηρίων

Μεγάλη αστάθεια στις χρηματαγορές προκαλούν οι σαρωτικοί δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ και τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει, επειδή οι σαρωτικοί δασμοί που επιβάλλει, από σήμερα σε δεκάδες χώρες φέρνουν, όπως λέει, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καυχιέται πως πολλά κράτη εκλιπαρούν για μία συμφωνία.

«Oι χώρες με παίρνουν τηλέφωνο. Μου φιλούν τον κ… Ναι, ”πεθαίνουν” για να κάνουν μία συμφωνία. ‘Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ κύριε, ας κάνουμε μία συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα, κύριε’».

Δασμούς 104% στο Πεκίνο

Ο Τραμπ τραβάει το σχοινί στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 104%.

«Αυτή τη στιγμή η Κίνα πληρώνει δασμούς 104%. Σκεφτείτε το, 104%.Τώρα ακούγεται γελοίο, όμως εκείνοι μας χρέωναν πολλά είδη 100% και 125%. Πολλές χώρες μας έχουν κατακλέψει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τιμωρεί το Πεκίνο, επειδή δεν απέσυρε τους κινεζικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Η κινεζική ηγεσία δηλώνει έτοιμη να δώσει μάχη μέχρι τέλους και απαντά με δασμούς ύψους 84% ενάντια στην Ουάσιγκτον.

«Η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να ασκεί ακραία πίεση στην Κίνα επιβάλλοντας δασμούς αδιακρίτως. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα δεχτεί ποτέ μία τέτοια αλαζονική και εκφοβιστική συμπεριφορά», δήλωσε η εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών Κίνας.

Καταρρέουν οι διεθνείς αγορές – «Βουτιά» για τα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο πόλεμος δασμών οδηγεί σε απώλειες στις ασιατικές αγορές.

Το χρηματιστήριο στην Ταϊβάν υποχωρούσε κατά 5,8% μέσα στη μέρα. Ο δείκτης στην Ιαπωνία έχανε 5% και στο Χονγκ Κονγκ είχε πτώση 3,9%.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Βανς, με υποτιμητικές δηλώσεις που εξόργισαν το Πεκίνο.

«Δανειζόμαστε χρήματα από τους Κινέζους χωριάτες, για να αγοράσουμε προϊόντα που κατασκευάζουν Κινέζοι χωριάτες. Αυτή δεν είναι συνταγή για οικονομική ευημερία, δεν είναι συνταγή για χαμηλές τιμές».

«Μας προκαλεί έκπληξη και θλίψη, να ακούμε τόσο άστοχες και ασεβείς δηλώσεις από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κίνας.

Σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ένα βίντεο – προϊόν τεχνητής νοημοσύνης- ως απάντηση, με Αμερικανούς εργάτες, οι οποίοι δείχνουν εξαντλημένοι σε εργοστάσια, κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «αντεπίθεση» της Ευρώπης στον Τραμπ

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια υποχωρούσαν, με τον δείκτη στην Γερμανία να πέφτει κατά 3,9%, στη Γαλλία, -3,6% και στην Ισπανία, -3,2%.

Οι Ευρωπαίοι σήμερα αποφάσισαν τα πρώτα αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ, που επέβαλε στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Πρόκειται για δασμούς ύψους 21 δισεκατομμυρίων και θα εφαρμοστούν σε τρεις γύρους: από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά με ύψος τα 3,9 δις, μέσα Μαΐου θα επιβληθούν δασμοί 13,5 δις και τον Δεκέμβριο 3,5 δις ευρώ σε δασμούς.

Τα προϊόντα που είναι στο στόχαστρο των Ευρωπαίων είναι: κρέας, σόγια, ρύζι, φρούτα, ξυλεία, μοτοσικλέτες, πλαστικά προϊόντα και ηλεκτρικές συσκευές.

«Η Γαλλία και η Ευρώπη δεν ευχήθηκαν ποτέ χάος ή υψηλότερους δασμούς. Πιστεύουμε ότι είναι μια κακή ιδέα και μια κακή απάντηση στο εμπορικό έλλειμμα. Πάντα λέγαμε ότι θα υπερασπιστούμε την οικονομία μας, άρα αφού υπάρχουν δασμοί, στο 20%, εμείς θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο BreitBart, υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού στον εμπορικό πόλεμο.

«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».

Απτόητος, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να ανακοινώσει νέο κύμα δασμών.

«Πρέπει να επιβάλλουμε δασμούς στα φαρμακευτικά μας προϊόντα. Μόλις το κάνουμε αυτό θα επιστρέψουν τρέχοντας στη χώρα μας, επειδή είμαστε μεγάλη αγορά. Επομένως θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα υψηλούς δασμούς στα φάρμακα».

Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, οι μετοχές φαρμακευτικών κολοσσών, βυθίστηκαν, χάνοντας μέχρι και 7% της αξίας τους.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο