Αναπάντητα μένουν δύο ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τα σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας αλλά και τις ευθύνες προσώπων που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.
Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες των τελευταίων 24ωρων, σήμερα την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών ατυχημάτων Χρήστος Παπαδημητρίου.
Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την πλήρη αναδίπλωση του με την οποία επανέφερε στο πόρισμα την εκτίμηση ότι η πυρόσφαιρα δεν μπορεί να έχει προκληθεί από τα έλαια σιλικόνης των τρένων.
Ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε πως ο κ. Παπαδημητρίου μέσα από άστοχες δηλώσεις που έκανε φαίνεται πως δεν γνώριζε τι ερευνούσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ καθώς τα όσα καταγράφει το πόρισμα δεν συνάδουν με τις δηλώσεις του.
Οι 16 εκθέσεις
Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτές τις εξελίξεις αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα.
Μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας έχουν δει συνολικά 16 εκθέσεις, από τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 έως τις 9 Απριλίου του 2025, οι οποίες απαντούν στο πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα.
Συγκεκριμένα, στις 27/02/2025 ήταν η πρώτη φορά που έγινε αναφορά για παρουσία εύφλεκτου υλικού από το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Το πόρισμα βασίστηκε στον καθηγητή του ΑΠΘ(κ. Κωνσταντόπουλος), στην ΕΔΑΠΟ, όπου υπάρχει έγκριση μεθοδολογίας από Γάνδη, στον κ. Γκούρμπατση, ο οποίος είναι πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αλλά και άλλους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών.
Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που υπάρχει, η οποία αποκλείει η πυρόσφαιρα να δημιουργήθηκε από τα έλαια σιλικόνης.
Στον αντίποδα ωστόσο, υπάρχουν εκθέσεις, οι οποίες υποστηρίζουν πως η πυρόσφαιρα οφείλεται στα έλαια σιλικόνης. Πρόκειται για εκθέσεις της Hellenic Train, της Πυροσβεστικής, του κ. Δέδε (ΟΔΣ), ενός Βρετανού τεχνικού συμβούλου αλλά και άλλων τεχνικών συμβούλων των οικογενειών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται το πόρισμα του ΕΜΠ από τον κ. Καρώνη.