Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ, ο Δημήτρης Μπιάγκης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την τραγωδία στα Τέμπη.
«Προφανώς ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει μια τεράστια ευθύνη»
«Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει εδώ και προφανώς πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις, δεν είναι αν μέσα στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπήρχε μια κρίση που ισχύει ή δεν ισχύει, είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά δύο πανεπιστήμια έρχονται και λένε ότι επικαλεστήκατε εμάς, αυτά για τα οποία μας επικαλεστήκανε δεν ισχύουν και ότι στην πραγματικότητα ένας τεχνικός σύμβουλος οικογένειας είναι ο συνδετικός κρίκος», λέει ο κ. Πλεύρης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ:
«Και με την στάση του ο αναπληρωτής πρόεδρος αυτό το διάστημα και με τις τοποθετήσεις που έκανε, ουσιαστικά απαξίωσε μια δουλειά η οποία είχε γίνει όλο αυτό το διάστημα».
«Είναι ένα πλήγμα. Εγώ αν ήμουν απλός πολίτης θα έλεγα δεν υπολογίζω τίποτα από το πόρισμα. Αυτό θα έλεγε ένας μέσος πολίτης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσουμε την κουβέντα στο πραγματικό πλαίσιο αυτής της τραγωδίας που έχει και εγκληματικές αμέλειες και είναι θέματα τα οποία ελέγχονται», συμπληρώνει, προσθέτοντας:
«Προφανώς αυτήν την στιγμή ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει μια τεράστια ευθύνη. (…) Η Πίζα και η Γάνδη ‘αδειάζουν’ τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως προς την χρήση του ονόματος των πανεπιστημίων».
«Επέλεξαν όχι μια ανεξάρτητη Αρχή αλλά έναν φορέα για να τον ελέγχουν»
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπιάγκης τονίζει:
«Πρέπει να το δούμε στη διάσταση την ουσιαστική. Κατά την γνώμη μας, 4 χρόνια η ΝΔ δεν κατάφερε πραγματικά να ολοκληρώσει την τηλεδιοίκηση και να αποφευχθεί αυτό το τραγικό δυστύχημα με τις απώλειες που είχαμε».
«(…) Είναι συγκεκριμένες στρατηγικές, συγκεκριμένες πολιτικές», σημειώνει, επισημαίνοντας:
«Είναι εκ των ουκ άνευ ότι επέλεξαν όχι μια ανεξάρτητη Αρχή αλλά έναν φορέα για να μπορούν να τον ελέγχουν και να διορίζουν. (…) Έκαναν μια έμμεση ή άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, μη δίνοντας τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη αυτήν την στιγμή, και εκεί είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο κατά την γνώμη μας, να έχει όλα τα στοιχεία πάνω στο τραπέζι, να έχει όλα τα δεδομένα προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί σε μια πραγματικά ουσιαστική και αντικειμενική κρίση. Όλα αυτά από μόνα τους, το ένα μετά το άλλο, έρχονται να ομολογήσουν τις ευθύνες».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Βλέπετε επιλογές της κυβέρνησης οι οποίες έχουν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: όσο μπορούν το θέμα να το κατεβάσουν πιο χαμηλά, όσο μπορούν να διαφυλάξουν τους ανθρώπους τους και το κυριότερο, να αφήσουν στο απυρόβλητο τις επιλογές τους.
«Η απαξίωση θεσμών, οργανισμών & προσώπων έχει υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
Για το θέμα, ο Χάρης Μαμουλάκης, υπογραμμίζει:
«Για την περίπτωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και όλο τον χειρισμό της κυβέρνησης, από τη σύσταση του οργανισμού με τον τρόπο με τον οποίο συνεστήθη, διότι η ευρωπαϊκή οδηγία μιλούσε για μία ανεξάρτητη Αρχή, τουναντίον η κυβέρνηση προτίμησε να δημιουργήσει έναν οργανισμό που υπάγεται ακραιφνώς στο υπουργείο Μεταφορών (…) άρα και οι αποφάσεις για την στελέχωσή του και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν εντέλει, είναι καθαρά επιλογές της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το αλαλούμ που βιώνουμε τώρα, αυτήν την απαξίωση θεσμών, οργανισμών και προσώπων, νομίζω ότι έχει μια υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
«Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό το τετράπτυχο όλης αυτής της πορείας των δύο ετών γύρω από τον σιδηρόδρομο και από το δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών. Είναι προφανώς η μη υλοποίηση της 717, ένα σοβαρότατο ζήτημα, δεύτερον είναι όμως και αυτά που συνέβησαν διότι 4 χρόνια δεν επιδιόρθωσαν την τηλεδιοίκηση στην περιοχή της Λάρισας που είχε καεί το καλοκαίρι του ’19, είναι η τοποθέτηση η ρουσφετολογική του σταθμάρχη, είναι αυτή καθαυτή η σύγκρουση, ανάφλεξη και είναι και όλο το άλλο, το τέταρτο σημείο, είναι ό,τι συνέβη δύο χρόνια μετά», συμπληρώνει.
«Θέλω να πω το εξής: επειδή μιλάω με χημικούς μηχανικούς, μου κάνει εντύπωση, μάλλον αντιλαμβάνομαι και τον λόγο, δεν έχει βγει ούτε ένας χημικός μηχανικός με πτυχίο και με επάρκεια, να αντιπαρατεθεί στην άποψη ότι αυτό που είδαμε όλοι στις οθόνες μας, την πυρόσφαιρα των 100 μέτρων βεληνεκούς, αυτό το πράγμα που είδαμε σε ζωντανή μετάδοση σε 2 δευτερόλεπτα, δεν είναι πτητικός υδρογονάνθρακας. Είναι μια καραμπινάτη περίπτωση που μιλάμε για πτητικό υδρογονάνθρακα», καταλήγει.