Τέμπη: Παλινωδίες και αλαλούμ για τα αίτια της πυρόσφαιρας στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι έντονο, τα ερωτήματα για το ποιος και πότε τον επέλεξε παραμένουν, όπως και οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και τα κενά των δηλώσεων του, μέσα σε 48 ώρες.

Μέσα σε λίγα 24ωρα η αξιοπιστία του «ανεξάρτητου» εθνικού Οργανισμού διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων που συστάθηκε από την κυβέρνηση για να διαλευκάνει τα αίτια του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην χώρα ακροβατούσε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου δεν άργησε να έρθει.

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την παρουσίαση του πορίσματος για το δυστύχημα των Τεμπών, δημιουργούν εντυπώσεις που όχι μόνο πλήττουν το κύρος του Οργανισμού, αλλά αδικούν την αξιόλογη δουλειά 18 μηνών της Επιτροπής Διερεύνησης, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα για τη τραγωδία των Τεμπών», αναφέρει η ανακοίνωση του συμβουλίου του οργανισμού.

Φλέγον θέμα παραμένει πως δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα μετά τη μοιραία σύγκρουση. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 16 εκθέσεις προσπαθούν να δώσουν εξήγηση. Έλαια σιλικόνης αμαξοστοιχιών, δημιουργία ηλεκτρικού τόξου, άγνωστοι εύφλεκτοι υδρογονάνθρακες οι εκδοχές που δίνονται.

Πριν παραιτηθεί ο αναπληρωτής πρόεδρος είχε τονίσει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα κληθούν να ερευνήσουν ο Δημόκριτος και το πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Μέχρι στιγμής όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημόκριτου, κανένας φορέας δεν έχει απευθυνθεί στο Κέντρο για την διενέργεια εργαστηριακών μετρήσεων που σχετίζονται με την τραγωδία στα Τέμπη

«Το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα στις σελίδες 95-108 του πορίσματος, αναφέρει ευθύς εξαρχής ότι η διερεύνηση δεν είναι οριστική και πως θα επιδιωχθεί περαιτέρω πιστοποίηση από ακαδημαϊκό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους, καθώς τα στοιχεία των πραγματογνωμόνων δεν ήταν επαρκή για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένο και ασφαλές συμπέρασμα», αναφέρει το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Τον εποπτεύοντα εισαγγελέα εφετών για την υπόθεση των Τεμπών θα επισκεφθεί ο Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας της αδικοχαμένης Μάρθης.

Την ίδια ώρα να καταθέσουν τα πτυχία τους όλοι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδία ζήτησε σήμερα ο εφέτης ανακριτής Λάρισας.

Η Μαρία Καρυστινού την Παρασκευή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε μία προσπάθεια ενημέρωσης για τις απόψεις των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται το πόρισμα του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου από τον κ. Καρώνη.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο