Αν και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων έχει βάθος χρόνου στην ελληνική αγορά, εντάθηκε και αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών, που έφερε στην ελληνική παραγωγή.
Με τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων να κυριαρχεί τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, ένας δυναμικός κλάδος της αγροτικής οικονομίας, αυτός της παραγωγής αυγών προσπαθεί να βρει το βηματισμό του και να πορευτεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
Οι μέρες των εορτών του Πάσχα αποτελούν «high season» για τα αυγά, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται και μαζί με αυτή τα φαινόμενα πώλησης βαφτισμένων προϊόντων ως ελληνικά. Όμως, η παρανομία δε σταματά εδώ, καθώς σε επόμενο βήμα τα εισαγόμενα αυτά αυγά από κλωβοστοιχείας μετατρέπονται σε ελευθέρας βοσκής ή αχυρώνα.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, Γιάννης Λιάρος υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA πως, «η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια όταν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης απομειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο αυγοπαραγωγής. Έλειχαν οι ελληνικές κότες αλλά για έναν μαγικό τρόπο δεν έλειψε το ελληνικό αυγό. Η μείωση ήταν έως και 40%. Ένα μέρος της ζήτησης έπρεπε να καλυφθεί με εισαγωγές. Προφανώς ήταν νόμιμες αλλά υπήρξαν και κάποιες που ήταν παράνομες και ακολούθησαν ελληνοποιήσεις, αλλά διαβαθμίσεις σε κατηγορίες αυγών».
Σημαντική η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αυγοπαραγωγής
Από 2009 μέχρι 2019: -40%
- Ωστόσο, ποτέ δεν έλειψαν από την ελληνική αγορά τα αυγά
- Άρα, μεγάλο μέρος ήταν αβγά που εισήχθησαν από χώρες της Ε.Ε.
- Τα φορτία αυτά όχι μόνο ελληνοποιήθηκαν αλλά και αναβαθμίστηκαν
Αυγά: Η τιμή πώλησής τους στη λιανική
- Κλουβιού: 30-35 λεπτά
- Αχυρώνα: 40 λεπτά
- Ελευθέρας βοσκής: 50 λεπτά
- Βιολογικά: 60 λεπτά