Η δικηγόρος της Μαρίας Καρυστιανού, Μαρία Γρατσία, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών.
Στον απόηχο των αναδιπλώσεων και της παραίτησης του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών Θυμάτων της εθνικής τραγωδίας, Μαρία Καρυστιανού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ έκανε έκκληση στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους να παραμείνουν ενωμένοι.
Επανέλαβε πως η φονική πυρόσφαιρα προκλήθηκε από καύσιμη ύλη και υποστήριξε πως ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ημερομηνίες στα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, είναι πλαστογραφημένες.
Νωρίτερα η κ. Καρυστιανού είχε καταθέσει μήνυση κατά μελών της ΝΔ στην Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που συνέταξαν ένα πόρισμα χωρίς να έχει γίνει έρευνα.
Η δικηγόρος της, Μαρία Γρατσία, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τη χθεσινή ημέρα λέγοντας πως εκτέθηκαν άρτια και εμπεριστατωμένα τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν πώς προήλθε πυρόσφαιρα.
«Αποδομήθηκε πλήρως η εκδοχή της πρόκλησης της πυρόφαιρας από τη φερόμενη καύση των ελαίων σιλικόνης. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάποιο πόρισμα που να έχει λάβει υπόψιν όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο, όπως το πείραμα Καρώνη, το οποίο έγινε στα τέλη του 2024 στο πλαίσιο ανακριτικής διαδικασίας, και αυτή η διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την πυρόσφαιρα. Ο κ. Καρώνης έχει ορκιστεί πραγματογνώμονάς από τον Απρίλιο του 2024 και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει υλοποιηθεί η διάταξη. Αυτό είναι ασύνηθες. Η προθεσμία έχει τελειώσει εδώ και καιρό».
Η κ. Γρατσία ανέφερε επίσης πως στη χθεσινή συζήτηση αναδείχτηκαν δύο σημαντικά θέματα που αφορούν το Χημείο του Κράτους.
«Πρώτον, από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να υπάρχουν πιστωτικά ανάλυσης των ουσιών που απουσιάζουν από τη δικογραφία και τα οποία αναδείχτηκαν από τον κ. Κάρναβο και δεύτερον, υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις κάποιου συντάκτη ο οποίος είναι άγνωστος, γιατί υπήρχε μία μονογραφή, και τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανακριτική διαδικασία».
Σε σχέση με τη μήνυση που κατέθεσε η κ. Καρυστιανού κατά μελών της ΝΔ στην Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, απάντησε:
«Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά των προσώπων που ανήκουν στη ΝΔ, υπό την ιδιότητά τους ως μέλη της προανακριτικής επιτροπής. Η προανακριτική επιτροπή δεν κάλεσε μάρτυρες, και δεν έκανε καμία ανακριτική ενέργεια».
Η κ. Γρατσία ανέφερε για την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο ειδικό δικαστήριο πως δεν μπορεί να προκρίνει την κρίση των δικαστών για το αν θα αποφασίσουν την ακυρότητα για την παραπομπή του.
«Υπήρχε μήνυση κατά πολιτικών προσώπων, και μάλιστα όχι μόνο κατά του κ. Τριαντόπουλου, γιατί η δικογραφία αφορά 4 πολιτικά πρόσωπα, και όχι μόνο τον κ. Τριαντόπουλο. Υπάρχουν 4 πρόσωπα που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση».
Σε σχέση με το αίτημα εκταφής που έχει υποβάλλει ο Παύλος Ασλανίδης για τον γιο του είπε: «Είναι μη ανεκτό να απορρίπτουν το αίτημα. Είναι μία άρνηση που θα ελεγχθεί για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λένε πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και γι’ αυτό δεν είναι αναγκαίο ενώ δεν έχουν γίνει τοξικολογικές εξετάσεις όπου θα προέκυπτε η ύπαρξη ή μη χημικών ουσιών».
«Δεν ξέρω ποια είναι η αιτία που δεν έγιναν οι τοξικολογικές, όπως είναι επιβεβλημένο. Δεν ξέρω ποια είναι η αιτία που το βιολογικό υλικό καταστράφηκε στις 40 ημέρες από το συμβάν. Αυτό που δεν έχει αναδειχτεί είναι πως όταν καταστράφηκαν τα βιολογικά υλικά, δεν είχαν ακόμη εκδοθεί οι ιατροδικαστικές εκθέσεις», κατέληξε.