O Γιώργος Μαραγκός, ερευνητής πανεπιστήμιου της Γάνδης και ο Μπαρτ Μέρσι, καθηγητής του πανεπιστήμιου Γάνδης, μίλησαν αποκλειστικά στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα».
Τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, τα οποία αναφέρονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣAΑΜ, ειδικά όσον αφορά στη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της φωτιάς – της πυρόσφαιρας – που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τις διατυπώσεις της επιστημονικής τους συνεισφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανακοίνωσε το πόρισμά του για τα Τέμπη στις 26 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο της παρουσίασης αναφέρθηκε ότι τον σχηματισμό της πυρόσφαιρας θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη άγνωστου καυσίμου και μάλιστα, ποσότητας 2,5 τόνων, σύμφωνα με πορίσματα του πανεπιστημίου της Γάνδης.
Μαραγκός: Για λόγους διαφάνειας η έκθεση μας πρέπει να δημοσιευτεί
O Γιώργος Μαραγκός, ερευνητής πανεπιστήμιου της Γάνδης, αναφερόμενος στο περιστατικό είπε:
«Για λόγους διαφάνειας η έκθεση μας πρέπει να δημοσιευτεί. Νομίζω ότι ορισμένα της σημεία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, που πρέπει να ακουστούν στην κοινή γνώμη. Το εάν και πότε θα δημοσιευτεί όμως δεν θα ήθελα να το σχολιάσω, καθώς δεν είναι της αρμοδιότητάς μου».
Μπαρτ: Οι εκθέσεις μας δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια έκθεση
Και ο Μπαρτ Μέρσι ανέφερε: «Υπήρξαν πολλές εξελίξεις. Οι διατυπώσεις στην δημόσια έκθεση του (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες σχετικά με τη πραγματική συμβολή του Πανεπιστήμιου της Γάνδης στις δραστηριότητες. Εμείς ήρθαμε σε επαφή μέσω email στις 17 Δεκεμβρίου 2024 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Σιδηροδρόμων (ERA), η οποία μας ενημέρωσε ότι, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΑΣAΑΜ, διερευνούσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Παραδώσαμε τις εκθέσεις μας εγκαίρως, όμως αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια έκθεση. Ως εκ τούτο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:
-Δεν πραγματοποιήσαμε ανάλυση του ίδιου του δυστυχήματος.
-Δεν πραγματοποιήσαμε δικούς μας υπολογισμούς, πέραν όσων χρειαζόταν για τον σκοπό της αξιολόγησης.
-Δεν χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη σε κανένα σημείο.
-Δεν συμμετείχαμε στη συγγραφή της δημόσιας έκθεσης και διαπιστώνουμε ότι οι εκθέσεις μας δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.
Η δημόσια έκθεση αποκαλύπτει ότι οι τελικές προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν με ρυθμίσεις διαφορετικές από εκείνες που είχαμε εμείς εξετάσει».