Πρόταση-βόμβα από τον Αμερικανό απεσταλμένο στο Κίεβο, Κιθ Κέλογκ για την μεταπολεμική Ουκρανία.
Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Οι Times με βάση τα λεγόμενα του Αμερικανού απεσταλμένου στο Κίεβο έφτιαξαν και ένα χάρτη.
Η Ουκρανία έχει χωριστεί σε ζώνες και αντί για τείχος, όπως στο Βερολίνο, ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται τον ποταμό Δνείπερο, ένα μεγάλο φυσικό «εμπόδιο» που διαρρέει την Ουκρανία από τον βορρά μέχρι τον νότο.
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, «Θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις ζώνες. Μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, και δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο. Οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη».
Επίσης, ο Κιθ Κέλογκ προτείνει να δημιουργηθεί μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών. Αυτό θα έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές πυρών.
Ωστόσο, ο Κέλογκ ξεκαθαρίζει πως οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν», καθώς μιλούσε για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, για στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Αναφερόταν σε ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη και δεν αναφερόταν σε διαίρεση της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν οι Times ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.