Μέσα σε σχολικές αίθουσες, σε γυμναστήρια, σε δωμάτια σπιτιών, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, με τους τραυματισμούς που είναι αναπόφευκτοι να αυξάνονται.
Από το εξωτερικό έφτασε στην Ελλάδα, με κινητά τηλέφωνα να απαθανατίζουν τις σκηνές του επικίνδυνου challenge και τις εικόνες πολλές φορές να κάνουν τον γύρο των social media.
Αυτό είναι το «superman challenge» που απασχολεί όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Μικρά παιδιά, κυρίως έφηβοι θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους και ρισκάρουν ένα σοβαρότατο τραυματισμό.
Με το χέρι υψωμένο σαν σούπερμαν πέφτει στα άτομα που περιμένουν με τα χέρια τους ανοιχτά και στη συνέχεια εκτοξεύεται, με την προσγείωση πολλές φορές να είναι κάτι παραπάνω από ριψοκίνδυνη.
Ειδικοί αλλά και γονείς μαθητών που έχουν τραυματιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, μιλούν στο Live News για τη νέα μόδα σε σχολεία και όχι μόνο. Προσπαθούν να μας εξηγήσουν τόσο την επικινδυνότητα όσο και το γιατί ορισμένοι αποφασίζουν να ρισκάρουν.
Με τους περισσότερους έφηβους να μην κατανοούν την επικινδυνότητα, παρά μόνο όταν τη βιώσουν, ο ειδικός θεωρεί πως οι περισσότεροι νέοι το κάνουν είτε γιατί θέλουν να γίνουν αποδεκτοί από την ομάδα τους και να νιώσουν μέλη της παρέας, είτε γιατί είναι κάτι που τους ιντριγκάρει.
Τον περασμένο Δεκέμβρη ένα 13χρονο παιδί στη Ρόδο, είχε βρεθεί στην εντατική μετά από πτώση στο έδαφος. Γονείς τότε είχαν εμφανιστεί στο Live News ανάστατοι.
Σε πολλές περιπτώσεις οι τραυματισμοί προκαλούνται σκόπιμα, απλά και μόνο επειδή οι συμμετέχοντες θέλουν να έχουν ένα βίντεο, για να το δείξουν στην παρέα τους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ελλάδα, πάνω από το 70% των μαθητών του Δημοτικού έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τον ίδιο τα προβλήματα ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτά:
«Πρέπει να αντιληφθούν ιδίως τα παιδιά του δημοτικού ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα και να καταλάβουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα χειραγωγούν τις συμπεριφορές των παιδιών».
Για την ώρα τα social media παραμένουν προσβάσιμα στον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας και οι γονείς καλούνται να έχουν τα μάτια τους 14, καθώς οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα του χρόνου.