Από το ασπρόμαυρο του χθες, στο έγχρωμο του σήμερα, ακριβώς 30 και πλέον χρόνια μετά την κοίμησή του. Μία εμβληματική φυσιογνωμία που φώτισε με τον πνευματικό του λόγο χιλιάδες ανθρώπους στο πέρασμα των χρόνων. Η ζωή του Αγίου, που έγινε σειρά στο Mega και καθήλωσε τους τηλεθεατές.
Με αφορμή το τέλος του δεύτερου κύκλου, με την κοίμηση του Αγίου Παϊσίου, το Live News ανασύρει τα λόγια του γιατρού του. Του επιστήμονα που εξέτασε τον γέροντα όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.
«Η μόνη ερώτηση που μου έκανε ήταν ‘τώρα θα πάμε να τον βγάλουμε ή θα τον βομβαρδίσουμε πρώτα;’. Εννοούσε τις ακτινοβολίες. Ήξερε τα πάντα».
Ο Άγιος Παΐσιος έβλεπε το τέλος να πλησιάζει. Κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του και τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του.
«Είχε ένα μόνιμο χαμόγελο, μία χαρούμενη διάθεση, ενώ υπέφερε και πονούσε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή. Λίγο συνοφρυωνόταν. Δεν άνοιξε το στόμα του να παραπονεθεί», συμπλήρωσε ο γιατρός του Αγίου Παϊσίου.
Οι προφητείες, τα θαύματα που του αποδίδονταν και η διδασκαλία του συνολικά, εντός κι εκτός του Αγίου Όρους, είχαν σχηματίσει ένα μύθο γύρω από το όνομά του, πριν γίνει Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Άγιος Παΐσιος εκπλήρωσε την αποστολή του και τα λόγια του παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα.
«Αχ αδερφοί μου, στους καιρούς αυτούς θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών και θα υπάρξει θλίψης πολλή. Επιθέσεις εθνών, μεταναστεύσεις λαών, ακαταστασία μεγάλη».
Με αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινότητα. Ενάντια στη θρησκοληψία και την αναζήτηση θαυμάτων. Με λόγια απλά για να καταλαβαίνουν οι πιστοί. Πάντα με βλέμμα φωτεινό, ειρηνικό και πρόσχαρο όπως έλεγαν εκείνοι που έτυχε να τον συναντήσουν και να ακούσουν τα λόγια του.
«Πρέπει να βλέπεις ως Αγίους όλους τους άλλους και μόνο τον εαυτό σου να βλέπεις αμαρτωλό και κατώτερο από όλους. Άσχετα αν οι άλλοι άνθρωπο μπορεί να είναι αμαρτωλοί. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να τους βλέπουμε αμαρτωλούς. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε».
Πιστός στον μοναστικό τρόπο ζωής μέχρι το τέλος και τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής του.
«Να διψάει η ψυχή μας, τη χαρά την αιώνια. Να διψά την ένωσή μας, μετά του Θεού για να ζήσουμε αιωνίως μαζί με τους Αγίους. Διότι πόσος είναι ο καιρός που θα ζήσουμε εδώ επάνω εις τη γη;».
Στη σειρά του Mega «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στο ουρανό» ξετυλίχθηκαν σταθμοί της ζωής του. Από τη γέννησή του το 1924 στα Φάρασα της Μικράς Ασίας, τον ξεριζωμό και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα και τον βίο του στη συνέχεια, που αναβίωσε μεταξύ άλλων και τον μοναχισμό στο Άγιο Όρος.
«Ας φροντίσουμε να γεμίσουμε τα αγγεία μας με έλαιον, εφόσον η ψυχή μας ευρίσκεται στο σώμα, πρέπει να φέγγει η λαμπάδα μας, πρέπει να είναι αναμμένη σε όλη μας τη ζωή».
Ο Αρσένιος Εζνεπίδης, όπως ήταν το κοσμικό όνομα του Αγίου, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής και αφού αποκατέστησε τις αδερφές του, αποφάσισε όπως είχε πει να γίνει «ασυρματιστής του Θεού», στο Άγιο Όρος.
«Ο άνθρωπος πρέπει να ομιλεί όταν πρέπει, να ομιλεί όσο πρέπει και να ομιλεί όπως πρέπει».
Το 2015 έγινε Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας και το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των διαβιβάσεων.