Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

H Ελλάδα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ορίζει επίσημα τα όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Στην έκδοση της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.

Στον χάρτη φαίνονται τα ανώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σήμερα κατατέθηκε ο χάρτης της οριοθέτησης στην ΕΕ.

Έχουν ληφθεί υπόψη οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, με τις οποίες έχουν τακτοποιηθεί οι θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει ζήτημα με την Τουρκία και ακολουθήθηκε η μέση γραμμή – αυτό που ορίζει η Ελλάδα ως σύνορο – ενώ κρατά το δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. όταν το αποφασίσει η ίδια.

Σίγουρο θεωρείται το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Τουρκία καθώς η ίδια έχει δώσει πληροφορίες τον δικό της χωροταξικό χάρτη της με τον οποίο έχει κόψει το Αιγαίο στα δύο, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Μία καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη επαρκή κατάθεση στοιχείων υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στον θαλάσσιο σχεδιασμό.

Η 27η Απριλίου ήταν η προθεσμία που είχε η Ελλάδα για να καταθέσει τον εν λόγω χάρτη.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Πολιτική

Απόρρητο