Για πρώτη φορά η Ελλάδα σχεδιάζει θαλάσσια χωροταξία – Ορίζονται επίσημα τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Είναι ο χάρτης που παρουσίασε η Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, με τα τουρκικά ΜΜΕ να απαντούν πριν τις επίσημες αντιδράσεις, με αναφορές για την γαλάζια πατρίδα προαναγγέλλοντας θερμό Απρίλιο.

Η ανακοίνωση της Ελλάδας έρχεται την ώρα που το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ανεβάζει το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών και που με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προχωρά η ενίσχυση της χώρας με τέταρτη γαλλική φρεγάτα, κάτι που προκαλεί τριβές με την αντιπολίτευση.

Είναι ο χάρτης που βάζει την σφραγίδα της ΕΕ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που ανακοινώθηκε επίσημα και με τον οποίο η Ελλάδα ορίζει τα απώτατα δυνητικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πια κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, ο χάρτης είναι στη μέση γραμμή μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη και αποτελεί τον οδικό χάρτη αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

«Τα ζητήματα κυριαρχίας της χώρας έχουν λυθεί εδώ και εκατό χρόνια, δε συνυφαίνονται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χωροταξικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση φροντίζει έτσι ώστε τα δικαιώματα τα κυριαρχικά τα οποία απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας να ασκούνται αποτελεσματικά», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

To θέμα προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση με την Άννα Διαμαντοπούλου, να καταγγέλλει την κυβέρνηση πως σύρεται πίσω από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν με έκδηλη την αιχμηρή τους διάθεση:

«Η Τουρκία προφανώς και γνώριζε ότι θα κάνουμε τέτοια κίνηση διότι έχουμε προθεσμία έως τις 27 Απριλίου από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για να καταθέσουμε τα σχετικά. Είναι πασίδηλο ότι η Τουρκία αντέδρασε στον δικό μας σχεδιασμό και όχι το αντίστροφο. Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοφρόνηση ότι μπορούμε σε μία ώρα να ετοιμάσουμε πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό σε αντίδραση τουρκικών δημοσιευμάτων».

Αυτό που εκκρεμεί είναι η σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές και κυρίως με την Τουρκία, η οποία επιμένει να θέλει την μοιρασιά του Αιγαίου με μέση γραμμή μεν αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τα ελληνικά νησιά.

Το onalert αποκαλύπτει:

«Σαν «έτοιμη από καιρό», η Τουρκία παρουσίασε – «ανεπίσημα» – τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, μόλις λίγη ώρα μετά την παρουσίαση του επίσημου χάρτη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας. Η ακαδημαϊκή μελέτη του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας ακολουθεί φυσικά την «τουρκική πεπατημένη» της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή «εξαφανίζει» από τον χάρτη το Καστελόριζο».

Σε κάθε περίπτωση ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά η Ελλάδα λέει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Πολιτική

Απόρρητο