Tόνους νοθευμένου λαδιού είχαν καταφέρει να ρίξουν επιτήδειοι στην αγορά και στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων σε Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Απριλίου 2025, σε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με τη συνδρομή του Τμήματος Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και υπαλλήλων του ΕΦΕΤ.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για την αγορά προϊόντων και την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων.
Ο τρόπος δράσης
Η οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2025, έχοντας εγκαταστήσει εργαστήριο σε αποθήκη για την παρασκευή και τυποποίηση νοθευμένων ελαίων. Εκεί μετέφεραν ηλιέλαιο, το οποίο με την προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών μετατρεπόταν σε προϊόν που προσομοίαζε με ελαιόλαδο.
Το τελικό προϊόν συσκευαζόταν σε μεταλλικούς και πλαστικούς περιέκτες, φέροντας ψευδείς ενδείξεις περί εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και προέλευσης από γνωστές ελληνικές περιοχές παραγωγής. Διακινούνταν στην εγχώρια αγορά αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σήμανση στους περιέκτες περιλάμβανε παραποιημένα ευρωπαϊκά σήματα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., καθώς και ψευδή βραβεία ποιότητας, σε ελληνική και άλλες γλώσσες, με στόχο την παραπλάνηση καταναλωτών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Κατασχεθέντα αντικείμενα
Από την έρευνα στον χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
-16.990 λίτρα ελαίων, εκ των οποίων τα 9.995 λίτρα ήταν ήδη τυποποιημένα ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»
-536 κενοί μεταλλικοί περιέκτες
-4 δοχεία με χρωστικές και αρωματικές ουσίες
-Μεγάλος αριθμός αυτοκόλλητων ετικετών, χαρτοκιβωτίων και πωμάτων
-Παλετοφόρο και άλλα εργαλεία παρασκευής
-Ένα βαν που χρησιμοποιούνταν για μεταφορά πρώτων υλών
-Το χρηματικό ποσό των 1.780 ευρώ
Ο αρχηγός της οργάνωσης είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια υπόθεση παρασκευής νοθευμένων ελαίων, ενώ στο παρελθόν είχε βρεθεί εργαστήριο στο σπίτι του με μεγάλη ποσότητα προϊόντων.
Για να καλύψει τα ίχνη του, φρόντισε να μην ενοικιάσει ο ίδιος την αποθήκη, αλλά χρησιμοποίησε συγκατηγορούμενη ως μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια εταιρείας-βιτρίνας, η οποία δεν είχε καμία ουσιαστική δραστηριότητα και ιδρύθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από τη μίσθωση.
Το παράνομο όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 135.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ δείγματα των κατασχεμένων προϊόντων θα σταλούν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για περαιτέρω εξέταση.