Τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου για πρώτη φορά οργανώνονται θεσμικά οι θαλάσσιες ζώνες της χώρας και αποτυπώνονται σε χάρτες, οι χρήσεις και οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων αυτών ζωνών, ασκώντας παράλληλα η χώρα μας, τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών.
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που συγκρότησε η Ελλάδα αποτυπώνει τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Ο σχεδιασμός καλύπτει όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες μας σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αφήνουμε πίσω εκκρεμότητες του παρελθόντος και ενισχύουμε την πατρίδα μας, προχωρώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο σχετικός χάρτης είναι βασισμένος στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουμε υπογράψει με την Ιταλία και την Αίγυπτο, στις μη οριοθετημένες περιοχές αποτυπώνεται η μέση γραμμή η οποία καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να συναφθούν συμφωνίες, ενώ η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η τουρκική αντίδραση
Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας η οποία λέει ότι θα υποβάλλει το δικό της σχέδιο στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» (ΘΧΣ) που έχει κηρύξει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκική Δημοκρατία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Για καθυστέρηση και ολιγωρία κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση
Έπρεπε μέχρι τις 27 Απριλίου η Ελλάδα να καταθέσει αυτόν τον χάρτη βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για καθυστέρηση και ολιγωρία.
«Αδράνεια, ολιγωρία αλλά και πολιτική επιλογή που απειλεί να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη για την πατρίδα μας», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος και το ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι χειρίζεται την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πολυδιαφημισμένος ”θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός” υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε το ΚΚΕ.
«Φαίνεται ότι η ΝΔ αντί για το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζει το «Δένδειο Δίκαιο» της μειωμένης επήρειας και της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε η Ελληνική Λύση.
Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ όπου συζητήθηκαν και τα εξοπλιστικά.
Ο Νίκος Δένδιας εισηγήθηκε την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν είχε ενημερώσει σχετικά σημειώνοντας ότι ήταν στη Δομή των Δυνάμεων που πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλιστικών.
Πλέον αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά και αυτή που αναμένεται να έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός.