Φίλος της Ελλάδας ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφτεί τη χώρα μας δύο φορές, το 2016 και το 2021, δείχνοντας το μεγάλο του ενδιαφέρον για το μεταναστευτικό και την τύχη των ξεριζωμένων ανθρώπων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε στην Ελλάδα δύο φορές, με το μεταναστευτικό να είναι πάντα στο επίκεντρο των επισκέψεών του.
Τον Απρίλιο του 2016 επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, με το μεταναστευτικό να βαραίνει υπερβολικά τις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.
«Φιλάνθρωπος, μεταρρυθμιστής, λάτρης και υπερασπιστής της αλήθειας, ο Πάπας Φραγκίσκος επηρέασε εις βάθος τις συνειδήσεις. Το παράδειγμά του θα εξακολουθήσει να εμπνέει και να καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που διάγει σήμερα η ανθρωπότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.
Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε ένα μικρό ιταλικό αυτοκίνητο 500 κυβικών. Στην Μυτιλήνη τον περίμεναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, οι οποίοι τότε είχαν υπογραμμίσει τη συμβολή του στην επίλυση του μεταναστευτικού.
Η επαφή του με τους μετανάστες ήταν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο.
Το 2021 ήρθε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, για τριήμερη επίσκεψη προκειμένου να έρθει κοντά στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών αλλά και να επισκεφθεί ξανά τη Λέσβο από όπου έστειλε ηχηρό μήνυμα στις ευρωπαϊκές χώρες που αδιαφορούσαν για το μεταναστευτικό.
Μα πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα, όπως και άλλες χώρες, βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι που εμμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να πρόκειται για μια υπόθεση που δεν τους αφορά. Είναι τραγικό», είχε αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είχε προκαλέσει αίσθηση η συγνώμη του για την απουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 στην συνάντησή του με τον κ. Ιερώνυμο
Με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διατηρούσε ιδιαίτερη προσωπική σχέση. Στο βιβλίο του ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη συνάντησή τους το 2016 όταν του μίλησε για μια οικογένεια προσφύγων 12 ατόμων από τη Συρία.
«Θα τα πάρω μαζί μου, του είπα. Συγκεντρώσαμε πολύ βιαστικά τα έγγραφα, πήραμε τις βίζες από το ελληνικό και το ιταλικό κράτος και 3 ώρες αργότερα βρισκόμασταν όλοι στο αεροπλάνο για τη Ρώμη».
«Η φωνή του που σήμερα σίγησε, θα λείψει από την ανθρωπότητα, ιδίως σε μια εποχή που το άδικο, η απληστία και το μίσος ντύνονται πολλές φορές με τα ιερά άμφια της πίστης ή εμφανίζονται από πολλούς ως φυσικό φαινόμενο», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Από αυτήν την Πόλη υψώνεται μήνυμα προς τα Άνω και προς τον συνάνθρωπο είπε πριν από 4 χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Χωρίς την Αθήνα, χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι. Θα ήταν λιγότερο σοφοί και λιγότερο ευδαίμονες».
«Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα. Ταύτισε την παποσύνη του με την υπεράσπιση των πιο αδύναμων και με τον λόγο του έθιξε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους φτωχότερους λαούς της υφηλίου», δήλωσε το ΠΑΣΟΚ.
«Τον θυμόμαστε για την επίσκεψή του στη Λέσβο όταν στήριξε την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση τον Απρίλιο του 2016 και για την ειλικρινή του ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Στο Μέγαρο Μουσικής είχε τελέσει Θεία Λειτουργία λέγοντας το Πιστεύω και το Πάτερ Ημών στα ελληνικά.
«Σίγησε μια μάλλον μοναχική φωνή που ειδικά στη σημερινή ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία ήταν πιο απαραίτητη από ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
Υπήρξε παγκόσμια φωνή συνείδησης, σύγχρονος φορέας μια ηθικής που τόλμησε να συγκρουστεί με την αδικία», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης.
Στον Καθεδρικό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε στείλει μήνυμα ελπίδας.