Η εκπρ.Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο εκπρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τις πολιτικές εξελίξεις.
Η κ. Σδούκου μίλησε για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα να παρουσιάζει πλεονάσματα σε μία περίοδο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν ελλείμματα. Είναι μια προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση, έχει δώσει δείγματα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά είναι και μία προσπάθειας των Ελλήνων πολιτών για να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την συγκυρία ώστε να μπορούμε αυτά τα πλεονάσματα να τα επιστρέψουμε στην κοινωνία. Θέλαμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Σκεφτήκαμε με κοινωνικά κριτήρια και άτομα που έχουν θέμα, πχ οικογένειες, φοιτητές. Στοχεύσαμε σε 1,5 εκ. συμπολίτες μας συνταξιούχους, ΑμεΑ, υπερήλικες, που έχουν ένα χαμηλό εισόδημα άρα αυτό, το 1,1 δις που ανακοινώθηκε χθες και αφορά σε περίπου 2,5 εκ. συμπολίτες μας είναι ένα σημαντικό βοήθημα. Δεν θα σας πω τι περιμένουμε τον Σεπτέμβριο. Αυτό το πακέτο έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου πακέτου που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ. Αυτό είναι το στίγμα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ότι όπως μπορούμε, με βάση το νοικοκύρεμα που έχουμε κάνει, να το δίνουμε μέσω μέτρων όπως τα εξαγγελθέντα», τόνισε.
Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε ο κ. Τσουκαλάς.
«Αν δούμε τα νούμερα, θα δούμε ότι παρόμοια νούμερα είχαμε και το 2019. Είχαμε ένα πλεόνασμα στο 1,3 δις και πρωτογενές περίπου 4,8 δις και τις δύο φορές. Τότε ο πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του έκανε λόγο για «μικροπολιτική». Εμείς πρώτοι θέσαμε το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει μια ενίσχυση το Πάσχα, κυρίως αυτών που έχουν ανάγκη, γιατί είχαμε ένα ακριβό Πάσχα. Η κυβέρνηση έλεγε 20 μέρες πριν ότι λαϊκίζουμε, ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι μπορεί να πάει στα βράχια η οικονομία. Ξαφνικά μας λέει ότι βρήκαμε χρήματα, όλοι γνωρίζαμε ότι έχουμε πολύ μεγάλα πλεονάσματα. Επειδή η κυβέρνηση είδε μία δημοσκοπική κάμψη, είπε τώρα να τα δώσει, με τρόπο άναρχο. Δεν διαφωνούμε με κανένα μέτρο. Εμείς προτείναμε να απαλλάσσεται από το φορολογητέο εισόδημα το ενοίκιο. Αν γινόταν αυτό θα είχαμε μία επιδότηση από 9-22% του ενοικίου. Με αυτό που κάνει η κυβέρνηση έχουμε 8,3%. Δεύτερον υπάρχουν ζητήματα μη πρόβλεψης αναφορικά με την δευτερεύουσα κατοικία ακόμη και για λόγους εργασίας. Δεν διαφωνούμε με τα μέτρα αλλά με την αρχιτεκτονική τους. Θέλει πιο ισορροπημένα μέτρα», υπογράμμισε.
Με την σειρά του ο κ. Γιαννούλης σημείωσε: «καταρχάς, θέλω να πω πως όταν δυσκολεύεσαι δημοσκοπικά, επικοινωνιακά δεν αντιδράς με την προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών μέσα από ημίμετρα που δεν καλύπτουν το βασικό κοινωνικό πρόβλημα που είναι η απώλεια εισοδημάτων και το μεγάλωμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Επειδή ο «μπαμπούλας» στο δωμάτιο είναι το ενδεχόμενο μιας χρεωκοπίας και πάλι, κι ο εκτροχιασμός, αυτό είναι που δικαιολογεί την ένδεια των μέτρων. Ό,τι παίρνει ο Έλληνας πολίτης είναι καλό. Η χώρα χρεοκόπησε για δύο λόγους: γιατί «βύθισε» την Ελλάδα σε ένα ιδιωτικό χρέος με το ανεξέλεγκτο των τραπεζών και δεύτερον, η διαφθορά και η διαπλοκή στο δημόσιο εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 15,6% και την Ελλάδα να χάσει στην συνέχεια το 25% του ΑΕΠ. Όταν κομπορρημονούμε για ένα πλεόνασμα μαμούθ 11 δις και αυτό επιστρέφει στην κοινωνία, δεν μιλάμε για άθλο όταν επιστρέφει το 1 δις από τα 11 δις. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς μία κατεύθυνση που δεν έχει σχέση με την μήτρα του προβλήματος αλλά με την επικοινωνία. Δηλαδή δεν αντιμετωπίζει στην βάση τους τα προβλήματα, δεν αγγίζει το δημογραφικό, την στέγη, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Ήδη τα ενοίκια είναι αυξημένα. Όσο δεν υπάρχει κίνητρο για τον ενοικιαστή να δηλώνει το πραγματικό τίμημα του ενοικίου, τόσο ενισχύεται μία μαύρη οικονομία παρασιτική αλλά πολύ παραγωγική στο θέμα των ακίνητων. Θα πάρει ένα ενοίκιο πίσω εκ του δηλωμένου ενοικίου. Οι 13ος και 14ος μισθός αυτή την στιγμή πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Το πόσο κοστίζει εξαρτάται από το πώς διαχειρίζεσαι τα δημοσιονομικά».
Η κ. Σδούκου συνέχισε αναφορικά με την μη στήριξη της μεσαίας τάξης: «υπάρχει μεγάλη δυσκολία και τα ακούμε τα ζητήματα της κοινωνίας καθημερινά. τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν μέτρα που στηρίχθηκαν στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2024 και έχουμε και συνέχεια. Θα βρεθεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στο αρμόδιο υπουργείο για να συζητήσει τα ζητήματα της στεγαστικής πολιτικής».