Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – «Έγινε μια σημαντική δουλειά»

Περισσότερα από 40 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, κυκλαδίτικα εδώλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και αγαλματίδια ανυπολόγιστης αξίας, βρέθηκαν στην κατοχή έξι ατόμων που ήταν έτοιμα να τα πουλήσουν.

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση μια γυναίκα μυστική αστυνομικός που παρίστανε την ενδιαφερόμενη να αγοράσει για δήθεν τρίτο πρόσωπο τα αρχαία που είχαν οι δράστες.

«Έγινε μια σημαντική δουλειά»

«Μια δουλειά που την δουλεύαμε πριν από τα Χριστούγεννα και αφού είχα ενημερώσει το τμήμα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς στο ελληνικό FBI, προσπαθούσαμε και εγώ και η Αστυνομία να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να δούμε πώς θα γίνει η επιχείρηση γιατί τα κυκλώματα αυτά είναι κυκλώματα τα οποία λαμβάνουν τα μέτρα τους κάθε στιγμή», λέει στο MEGA ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης, που συνέβαλε στην εξάρθρωσή του κυκλώματος, σημειώνει:

«Έγινε μια σημαντική δουλειά, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στο ελληνικό FBI και στη διεύθυνση οργανωμένου στο Ηράκλειο. (…) Το κύκλωμα αυτό διαχειριζόταν από ανασκαφές δικές τους από ό,τι φαίνεται, διότι ένας στο σπίτι του βρέθηκε να έχει ανιχνευτή. Οι ανιχνευτές στα χέρια των αρχαιοκαπήλων έχουν έναν σκοπό. Πώς να εντοπίζουν αρχαιότητες».

«Τα χρήματα που ζητούσαν ήταν, από ό,τι μας λένε οι πληροφορίες, πάνω από 1,5 εκατ. για ένα αντικείμενο», επισημαίνει ο κ. Τσούκαλης, σημειώνοντας:

«Αν κάποιος ήθελε να τα πουλήσει αυτά σε κάποιους διεθνείς οίκους θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τιμή εκκίνησης για όλα αυτά πάνω από 4 εκατομμύρια».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο