Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης – Η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης πιέζει για περαιτέρω παρεμβάσεις

Ο υφ. Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Καραγκούνης μίλησε για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την μεσαία τάξη που «σθενάζει».

«Σε οποιαδήποτε παρέμβαση κάνουμε, και το έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια, η λογική είναι να καλύψουμε όσο μπορούμε περισσότερο, την κοινωνία. έχουμε αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Όλα αυτά ήταν παγωμένα για πάνω από 14 χρόνια. Η λογική είναι ότι όσο υπεραποδίδει η οικονομία, και όσα περισσότερα χρήματα έχουμε ως δημοσιονομικό πλεόνασμα και όχι το πρωτογενές πλεόνασμα – που γίνεται σύγχυση – θα επιστρέφεται στην κοινωνία σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρ. επιτροπής. Θα γίνει παρέμβαση για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, το έχει πει ο πρωθυπουργός, αλλά έχουν γίνει μειώσεις φορολογίας που έχουν γίνει είτε έμμεσα είτε άμεσα και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Όσο δημιουργούμε δημοσιονομικό απόθεμα, 187 δις ευρώ ΑΕΠ το 2019, 238 δις το 2025 και 268 δις είναι ο στόχος για το 2027. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα από το κράτος χωρίς νέους φόρους, απλά παράγει η οικονομία. Μειώσαμε 72 φόρους από το 2019 και βγάζουμε περισσότερα χρήματα. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε και το κάναμε, ό,τι δημοσιονομικό πλεόνασμα υπήρχε το δώσαμε πίσω. Όσο ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις», ανέφερε.

Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε αναφορικά με το ίδιο ζήτημα: «όταν συζητάμε αυτά τα μέτρα πρέπει να δούμε και το θέμα του πού πάει η ελληνική οικονομία. Πρέπει να δούμε την μακροπρόθεσμη εικόνα. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε «πήλινα πόδια», στο real estate και στον τουρισμό. Κατά συνέπεια, δεν κάνουμε μία σοβαρή κουβέντα για την ανάπτυξη και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν αποτελούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Διαρθρωτική αλλαγή είναι να πάμε σε μία ιστορία προοδευτικής φορολόγησης. Τι να συζητάμε μεταξύ μας για το τι φόρους θα πληρώνουμε όταν οι ευκατάστατοι βγάζουν τα λεφτά τους με τις offshore, έξω; Δεύτερον, λέμε για τους συνταξιούχους ενώ δεν έχει έρθει το νέο ΕΚΑΣ. Ας ανοίξουμε μια συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό που επλήγησαν από το μνημόνιο, την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Δηλαδή αλλαγές που θα έχουν μονιμότερο χαρακτήρα. Ήρθε η κυβέρνηση με μία λογική κατά των επιδοματικών πολιτικών και κάνει  ακριβώς τα ίδια. Γι΄αυτό υπάρχει η τιμωρητική ψήφος».

Με την σειρά του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 11,5 δις ευρώ το οποίο είναι 4,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2,1% του ΑΕΠ. Τα παίρνει κυρίως από την αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους. Τα παραπάνω λεφτά τα παίρνει από τους φτωχούς και όχι από τους πλούσιους. Ένα είδος φορολόγησης είναι η φορολόγηση των υπερκερδών και όχι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Τα παίρνει από τους φτωχούς και έτσι ο κόσμος βλέπει αυτή την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ και παντού μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Η προτεραιότητα με βάση αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι τομείς Υγείας – Παιδείας – συνταξιούχοι κτλ. Χρειάζεται 13ος και 14ος μισθός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση έκανε μία παραδοχή ότι δεν πρόκειται να δώσει 13ο και 14ο μισθό και αρκείται σε κάτι στιλ επιδομάτων. Για τα ενοίκια, δεν μπορεί να μην υπάρχει στεγαστική πολιτική».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Πολιτική

Απόρρητο