Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να πουν το ύστατο χαίρε στον Πάπα Φραγκίσκο. Η εκκλησία έκλεισε μόνο για 1,5 ώρα ώστε να μπορέσουν οι πιστοί να αποχαιρετήσουν τον Πάπα. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πιστοί που δεν διστάζουν να βγάλουν selfie με την σορό του Ποντίφικα.
Ένα ποτάμι πιστών καταφθάνει στο Βατικανό για να πει το “ύστατο χαίρε” στον Πάπα Φραγκίσκο.
Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί για να αποχαιρετήσουν τον Πάπα των φτωχών.
Ο απεσταλμένος του MEGA Μάριος Κωνσταντινίδης και ο εικονολήπτης Θοδωρής Ρωμανέας, καταγράφουν το πλήθος κόσμου που περιμένει καρτερικά μέχρι να πει το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο.
Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της φίλο, τον Ποντίφικα, η αδελφή Ζενεβιέβ Ζάνινγκρος.
Το Βατικανό έσπασε το πρωτόκολλο αφήνοντας την 81 ετών γαλλο-αργεντινή καλόγρια να προσεγγίσει το σημείο, που παραδοσιακά επιτρέπεται μόνο σε Καρδινάλιους, επισκόπους και ιερείς, ώστε να προσευχηθεί δίπλα στη σορό του Πάπα Φραγκίσκου.
Η ασφάλεια όχι μόνο δεν την εμπόδισε αλλά ένας αξιωματούχος την βοήθησε να προσεγγίσει το φέρετρο και να αποχαιρετήσει τον φίλο της.
Η αδελφή Ζενεβιέβ ήταν φίλη με τον Πάπα πάνω από 40 χρόνια και τον Ιούλιο ο Ποντίφικας την επισκέφθηκε για να αναγνωρίσει το μακροχρόνιο ανθρωπιστικό της έργο.
Για δεύτερη μέρα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισε μόνο για 1,5 ώρα προκειμένου να μπορέσουν όλοι όσοι περίμεναν να αποχαιρετήσουν τον Ποντίφικα.
Τουλάχιστον 130.000 πιστοί έχουν πει το τελευταίο “αντίο” στον Πάπα Φραγκίσκο.
Συρρέουν οι πιστοί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου – Αντιδράσεις για τις selfies στο φέρετρο
Για δεύτερο βράδυ δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στη Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσευχηθούν για τον Πάπα Φραγκίσκο.
Με βουρκωμένα μάτια πιστοί ψάλλουν στην μνήμη του Ποντίφικα.
Το πένθιμο κλίμα που επικρατεί στον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα, διαταράσσουν κάποιοι επισκέπτες οι οποίοι δεν διστάζουν να βγάλουν selfies δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο του Ποντίφικα.
Αντίστροφη μέτρηση για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Σφραγίζεται στις 20.00 ώρα Ιταλίας και 21.00 ώρα Ελλάδας, αύριο 11.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία.
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του μνήματος του εκλιπόντος ποντίφικα, στη βασιλική εκκλησίας της Ρώμης αφιερωμένη στην Παρθένο.
Είναι φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο από την περιοχή της Γένοβας, πάνω του αναγράφεται το όνομα του πάπα στα λατινικά (Franciscus) και ως μόνο πρόσθετο στοιχείο, έχει τοποθετηθεί ένα αντίγραφο του σιδερένιου σταυρού που φορούσε «ο Πάπας των φτωχών».
Ο τάφος βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε πολύ μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού «Salus Populi Romani», μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών Ποντίφικας.
Μετά το τέλος της κηδείας, από το Βατικανό πρόκειται να ξεκινήσει πομπή η οποία, με αργό ρυθμό, θα περάσει από το κέντρο της Ρώμης και θα φτάσει στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης.
Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο άστεγοι και φτωχοί πολίτες, τους οποίους ο Αργεντινός πάπας είχε προσπαθήσει να στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και νωρίτερα, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και καρδινάλιος.
Ο μυστηριώδης Καρδινάλιος με τα «μαύρα»
Αυτός ο Καρδινάλιος θα είναι ντυμένος με έναν ορθόδοξο μανδύα ίδιο με αυτούς που φορούν οι ορθόδοξοι επίσκοποι. Ακόμη και το κάλυμμα της κεφαλής του μοιάζει με το κουκούλι των ορθόδοξων μοναχών και όχι με την biretta, το τριγωνικό άλικο καπέλο των ρωμαιοκαθολικών καρδινάλιων.
Πρόκειται για τον Μίκολα Μπίτσοκ, Ουκρανό Ελληνοκαθολικό ιεράρχη 45 ετών,
με έδρα την Αυστραλία.
Γεννημένος στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, σήμερα υπηρετεί ως Επίσκοπος της Επαρχίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Μελβούρνης.
Χειροτονήθηκε ιερέας το 2005, χειροτονήθηκε επίσκοπος το 2020 και έγινε Καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο – αποτελώντας το νεότερο μέλος του Κολλεγίου των Καρδιναλίων σε τελετή που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο Βατικανό, μαζί με άλλους 21 νέους Καρδινάλιους.
Οι διορισμοί αντανακλούσαν την προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου να διευρύνει την εκπροσώπηση στην ηγεσία της Εκκλησίας, με 163 καρδιναλίους από 76 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 25 εθνών που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Πριν από τον ρόλο του στη Μελβούρνη, ο καρδινάλιος Μπίτσοκ υπηρέτησε ως ιεραπόστολος στο Προκοπιέφσκ της Ρωσίας, ως προϊστάμενος της Μονής των Ρεδημοκρατών του Αγίου Ιωσήφ στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ της Ουκρανίας και εφημέριος της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
Υποστηρικτής της ειρήνης, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Καρδινάλιος Μπίτσοκ τονίζει το ρόλο της Εκκλησίας στην προώθηση της ενότητας και της επούλωσης.
Αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διατήρηση της ουκρανικής ταυτότητας σε μια γηράσκουσα κοινότητα και η προσέλκυση νεότερων γενεών, ενσωματώνοντας την αγγλική γλώσσα στις λειτουργίες. Μιλάει άπταιστα ουκρανικά και αγγλικά, και πολωνικά, φέρνει μια πολύγλωσση, πολυπολιτισμική προσέγγιση στο ποιμαντικό του έργο.
Καθώς πλησιάζει το Κονκλάβιο, θα συμμετάσχει σε μία από τις πιο ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας: την παπική εκλογή.