Σε σειρά προβληματικών ενεργειών κι επιλογών που αφορούν οικονομικές συναλλαγές επ ‘ωφελεία συγγενικών προσώπων, προωθήσεις κρατικών λειτουργών με αμφιλεγόμενα κριτήρια, επιλεκτικές εσωτερικές έρευνες για ζητήματα «διαφθοράς» φέρεται να προχωρούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με σειρά αιτιάσεων ότι «σημαντικοί παράγοντες του Υπουργείου προχωρούν… ανενόχλητοι σε σειρά αυθαίρετων ενεργειών που αφορούν από δημόσιες συμβάσεις μέχρι αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις κρατικών λειτουργών, κι από την έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών μέχρι την ανοικτή γραμμή που διατηρείται με «εταιρεία», μέλη της οποίας επιλέγονται σε κρίσιμα πόστα».
Με παράλληλες επισημάνσεις ότι αυτές οι προβληματικές ενέργειες έχουν τεθεί υπόψιν του Μαξίμου χωρίς να υπάρχει καμιά διορθωτική κίνηση.
Το πρώτο σημαντικό ζήτημα, λοιπόν, που δημιουργείται αφορά την σύμβαση ύψους περίπου 760.000 ευρώ, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης (δεν προτιμήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία) με εργαστήριο εκπαιδευτικού φορέα στο οποίο βασικό μέλος του και οικονομικά επωφελούμενος είναι στενός συγγενής υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου της λεωφόρου Μεσογείων. Μια επιλογή που προκαλεί πλήθος αποριών.
Πιο συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (σσ δεν υφίσταται σαφώς ουδέν συνολικό ζήτημα για τον εν λόγω εκπαιδευτικό φορέα ή τα στελέχη του) προχώρησαν σε σύμβαση για την υλοποίηση του «Ερευνητικού Πληροφοριακού Σύστημα για την Υποστήριξη Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Κράτους».
Όπως σχετικά μνημονεύεται στο σχετικό 18σελιδο έγγραφο «το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα, το οποίο τηρείται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες έχει σκοπό τη διαχείριση των ιατροδικαστικών πράξεων. Το σύστημα περιλαμβάνει στις λειτουργίες την ψηφιακή λήψη της παραγγελίας εξέτασης, τη δημιουργία ηλεκτρονικής καρτέλας υπόθεσης, την ψηφιακή καταχώριση των ευρημάτων καθώς και άλλων απαραίτητων στοιχείων, για την παραγωγή της ιατροδικαστικής έκθεσης».
Όπως επισημαίνεται η επιλογή του εν λόγω Εργαστηρίου υπήρξε γιατί «είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ασχολείται συνδυαστικά με την βιοϊατρική μηχανική και τεχνολογία, την επεξεργασία και ανάλυση ιατρικών δεδομένων».
Όμως από αναλυτές των σχετικών δεδομένων στους οποίους απευθυνθήκαμε διατυπώθηκε η άποψη ότι το εν λόγω σύστημα που εγκαθίσταται για ηλεκτρονική καταχώρηση των ιατροδικαστικών πράξεων, δεν έχει ιδιαιτέρως σύνθετα χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να υλοποιηθεί κι από άλλους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς όπως κι εταιρείες με την χρίση σχετικά απλών πληροφοριακών συστημάτων.
Τα ερωτήματα ανακύπτουν μετά την διαπίστωση ότι βασικό επιστημονικό μέλος του εν λόγω Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Πειραιά που ήδη συμμετέχει στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος (σσ με έξτρα βεβαίως σημαντικές αμοιβές λόγω αυτής της σύμβασης και της χρηματοδότησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης ) είναι από τον Ιούλιο του 2021 στενός συγγενής της Ειδικής Γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης κ Βασιλικής Γιαβή.
Ο εν λόγω ιδιώτης εργάζεται ταυτόχρονα σε ιδιωτική εταιρεία με παρόμοιο αντικείμενο. Δηλαδή πιο απλά το έργο δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον φορέα που εργάζεται συμπτωματικά (;) και θα έχει αυξημένες αποδοχές κι αμοιβές, ο στενός συγγενής του υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου της λεωφόρου Μεσογείων.