Το ημερολόγιο δείχνει 13 Μαρτίου 2013, ο λευκός καπνός έχει βγει και ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και απευθύνεται στους πιστούς. Ο λόγος του απλός, προοδευτικός και επιδραστικός.
Ζητά από τους πιστούς να προσευχηθούν στον Θεό για να τον ευλογήσει.
«Και τώρα, θα ήθελα να σας ζητήσω μια χάρη: πριν ο Επίσκοπος να ευλογήσει τον λαό, ζητώ από εσάς να προσευχηθείτε στον Κύριο για μένα, ώστε να με ευλογήσει».
O κόσμος προσευχήθηκε για τον Πάπα, αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Ανέτρεψε τα πάντα καλώντας τον κόσμο να τον ευλογήσει.
Ο Πάπας του λαού και των φτωχών
Κανένας άλλος Πάπας στην Ιστορία δεν ήταν Νοτιοαμερικανός, κανένας δεν είχε το όνομα Φραγκίσκος το οποίο πήρε στη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγίου των φτωχών.
Άλλωστε από την πρώτη στιγμή θέλησε να φτιάξει μια εκκλησία για τους φτωχούς.
Ταρακούνησε» όσο μπορούσε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιχειρώντας σαρωτικές αλλαγές, μίλησε με σκληρά λόγια για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς και τις προσπάθειες συγκάλυψής τους.
«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να εκφράσω τον πόνο και την ντροπή μου για την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκλήθηκε σε παιδιά από κάποιους λειτουργούς της Εκκλησίας».
Ο Πάπας που έβγαλε δίσκο και έγινε εξώφυλλο στο Rolling Stone
Μεταρρυθμιστής, οραματιστής και υπερβολικά λαοφιλής, δεν ήταν λίγες οι φορές που το πλήθος τον υποδεχόταν σαν ροκ σταρ.
Ήταν ο μόνος Πάπας που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Rolling Stone», το εξώφυλλο μάλιστα συνοδευόταν από έναν στίχο του Bod Dylan. «Οι καιροί αλλάζουν» έγραφε.
Το 2013 αναδείχτηκε σε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κυκλοφόρησε μέχρι και CD με τον τίτλο «Wake Up». Σε αυτό οι ομιλίες του μπλέκονται τόσο με συμφωνική μουσική όσο αλλά και με new age ηχητικό φόντο.
Το 2014, σε έναν δρόμο της Ρώμης εμφανίζεται ένα γκράφιτι που απεικονίζει τον Πάπα Φραγκίσκο ως υπερήρωα. Ακόμα και το γραφείο του Βατικανού έγραψε στο Twitter.
Η χάρη του έφτασε σχεδόν μέχρι… το διάστημα.
To 2018, ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νεσπόλι και ο Αμερικανός Ράντολφ Μπρέσνικ του χαρίζουν μία ειδικά κατασκευασμένη διαστημική στολή, στην οποία προσέθεσαν μια λευκή κάπα, που έφερε τη σημαία του Βατικανού και τα διακριτικά της NASA.
Αυτά είναι τα επίσημα φτερά των αστροναυτών της NASA.
Ο λιτός βίος από την αρχή ως το τέλος
Αρνήθηκε να εγκατασταθεί στο παπικό διαμέρισμα, προτιμώντας έναν ξενώνα του Βατικανού.
Αντί να πάρει λιμουζίνα, μπήκε στο λεωφορείο με τους υπόλοιπους καρδινάλιους.
Όταν η Harley Davidson του έκανε δώρο 2 μηχανές εκείνος πούλησε την μια και τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένας διαφορετικός Πάπας, ο Πάπας των παιδιών, των μεταναστών, των κατατρεγμένων.
Ο Πάπας που έγραφε στη διαθήκη πως θέλει ένα τάφο λιτό, χωρίς διακόσμηση στο έδαφος.
«Ήταν άνθρωπος απλός, με ευαισθησία στους αδύναμους»
«Εμένα προσωπικά με βοήθησε και με ευεργέτησε. Το 2012 είχα μόλις γίνει βοηθός επίσκοπος στο Μπουένος Άιρες. Είχε αδυναμία η Μητρόπολη να με συντηρήσει οικονομικά, μου έδωσε μία μικρή βοήθεια που διήρκησε ένα χρόνο», είπε ο Άιρες Ιωσήφ, Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, και συμπλήρωσε:
«Ήταν άνθρωπος πολύ απλός, είχε αυτή την ευαισθησία στους πιο αδύναμους. Αυτό το έδειχνε σε όλα τα επίπεδα. Είχε ευελιξία στις σχέσεις, μπορούσε να έχει έναν πολύ διανοούμενο φίλο, έναν αγράμματο, έναν πλούσιο και έναν πολύ φτωχό φίλο».
Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα
«Ο θεός ας ευλογεί την Ελλάδα».
Ήταν η δωρική του φράση στα ελληνικά όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας και το κέντρο μεταναστών στη Λέσβο δείχνοντας την αγάπη και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες που σχημάτιζαν ουρές για να πάρουν την ευλογία του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να αλλάξει την Παποσύνη, το αξίωμα όμως δεν τον άλλαξε ποτέ, και παρέμεινε για πάντα ο Χόρχε Μπεργκόλιο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.