Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα στήριξης – Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις στα εσωτερικά των κομμάτων.

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μίλησε ο κ. Πλεύρης.

«Δεν είναι ότι αποφασίσαμε να μοιράσουμε λεφτά στον κόσμο, υπήρξε η δυνατότητα γιατί βγήκαν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος. Έχουμε πει ότι όταν δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος αυτομάτως επιστρέφεται αυτό στους πολίτες. Η επιλογή και προτεραιοποίηση έγινε με όρους για το πού υπάρχουν αυτή την στιγμή μεγάλες ανάγκες. Μεγάλες ανάγκες βρίσκονται στο σκέλος της στεγαστικής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει κάποιες προτάσεις που κάποιες έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για την στέγαση δίνεται η δυνατότητα σε μία σοβαρή κατηγορία πολιτών να έχουν μία επιστροφή ενοικίου. Η δεύτερη στόχευση ήταν στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τώρα δημιουργήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος. Έγινε σε έναν «νεκρό» σχετικά πολιτικό χρόνο, ούτε σε προεκλογικό χρόνο είμαστε, υπήρξε αναφορά για την ΔΕΘ και εκεί θα δούμε τις δυνατότητες για το 2026. Πάμε σε μόνιμες δομικά αλλαγές. Το πλεόνασμα αυτό δεν έχει έρθει με την υπερφορολόγηση όπως τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο είναι ότι έχει προέλθει από την πτώση της ανεργίας, μόνο για το 2024 είχαμε 93.000 θέσεις εργασίας και είχαμε συνολική αύξηση του ΑΕΠ. Με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης υπάρχουν έσοδα», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Πλεύρης: «οι εκλογές έχει ξεκαθαριστεί ότι θα γίνουν στην ώρα τους, το έχει πει και ο πρωθυπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι ένα μέρος των πολιτών δυσαρεστήθηκε από τις επιλογές μας και το έδειξε στις ευρωεκλογές. Για τους ενστόλους, εκτός ότι τον επόμενο μήνα δίνεται το επίδομα επικινδυνότητας, ανακοινώσεις θα γίνουν και στη ΔΕΘ».

Ο κ. Γλαβίνας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπου ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, είναι προφανές ότι κάθε βοήθεια που μπορεί να βοηθήσει το διαθέσιμο εισόδημα, πόσω μάλλον όταν αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι προς την θετική κατεύθυνση και να δωσει μια «ανάσα». Για εμάς το πρόβλημα είναι η δομή, η αρχιτεκτονική αυτής της ιστορίας», τόνισε.

Και συνέχισε: «Ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης οφείλεται στις δημοσκοπήσεις. Είδε τα νούμερα και ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Τα ενοίκια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και για τους φοιτητές αλλά θα λυθεί το πρόβλημα στην ουσία του; Στο προγραμματικό μας πλαίσιο είναι και το πλαφόν σε κάποιες τιμές ζώνης. Το ζήτημα είναι να μεγαλώσουμε την προσφορά και να υπάρχουν περισσότερα σπίτια. Να υπάρξει ισχυρή κρατική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα».

Η κ. Κασιμάτη σημείωσε για το ίδιο θέμα: «Υπήρξε ένας στόχος για το 2024 να υπάρχει πλεόνασμα 5 δις και φτάσαμε στα 11,5 δις. Ταυτόχρονα βλέπουμε την πραγματική οικονομία να είναι σε πολύ μεγάλη δυσκολίας, τα νοικοκυριά στενάζουν. Είναι «ματωμένα» τα πλεονάσματα αυτά όπως και αν τα βαπτίζει αυτή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε περισσότερα λεφτά κάθε έτος παρόλες τις δημοσιονομικούς  καταναγκασμούς. Δεν πρόκειται για σχέδιο ή στρατηγική, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιτάξει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, γιατί χάνει τον κόσμο της και την νομιμοποίηση, την θεωρούμε απονομιμοποιημένη». Έχουμε κάνει μία σειρά από προτάσεις και βεβαίως προκειμένου να είναι πολύ δομικές οι αλλαγές θα πρέπει να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Θα μπορούσε να υπάρξει πλαφόν στα ενοίκια».

Ο κ. Πλεύρης προσέθεσε: «η πολιτική του πλαφόν στα ενοίκια φεύγουμε σε πολιτικές εκτός ελεύθερης οικονομίας, ούτε καν σοσιαλιστικές, πάμε προς τον κομμουνισμό. Να ακούσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και οι ιδιοκτήτες, ότι την περιουσία του θα την καθορίζει το υπουργείο σε τι ποσό θα την μισθώνει. 13η και 14η σύνταξη σημαίνει 2,2 δις η κάθε σύνταξη, και πάμε στα 4,5 δις. όποιος το προτείνει αυτό πρέπει να πει και από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, υπάρχει πλαφόν στις δαπάνες που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό πάμε στο 1,1 δις γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας κτλ. Στον νόμο Κατρούγκαλου, κάναμε παρέμβαση στους ελ. Επαγγελματίες. Το κομμάτι της προσωπικής διαφοράς, όποιος έχει θα προσπαθούμε να τον ενισχύουμε στοχευμένα και θέλουμε κάποια στιγμή να εξαλειφθεί μία τέτοια αδικία. Προς το παρόν δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο».

«Με χαρά άκουσα τον κυβ. εκπρόσωπο που μίλησε για κοινωνική κατοικία. χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης για κοινωνικές κατοικίες, και θα είχαμε τώρα αποτελέσματα. Η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Οι δημοσκοπήσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Να μεταδώσουμε το μήνυμά μας στην κοινωνία όχι τα ματωμένα πλεονάσματα όμως. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το 18%, εφόσον το πετύχαμε μπορούμε να το ξαναπετύχουμε», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας.

Τέλος η κ. Κασιμάτη δήλωσε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 30% του υπερπλεονάσματος να διατεθεί για την κατασκευή 10.000 κατοικιών και να ανακατασκευαστούν υπάρχουσες κατοικίες. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συνεργασίες από το 2023, δεν έχει να κάνει με τυχοδιωκτισμό της εποχής. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Φαίνεται ότι τώρα υπάρχει ένα έλλειμμα εκπροσώπησης. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει την αναγκαία αυτοκριτική για τους λόγους για τους οποίους μίκρυναν ως κόμματα».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Πολιτική

Απόρρητο