Βατικανό: Στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου Πάπα – Οι πιθανοί διάδοχοι

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο Κονκλάβιο και την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα, έχει ξεκινήσει.

135 καρδινάλιοι καλούνται να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο 1.5 δισεκατομμυρίων Καθολικών σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι, δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε Κονκλάβιο.

Η διαδικασία εκλογής

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αμέσως μετά τη σύγκληση του Κονκλαβίου. Θα γίνεται μία ψηφοφορία κάθε πρωί και απόγευμα μέχρι ένας υποψήφιος να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Οκτώ στους δέκα καρδιναλίους που θα ψηφίσουν για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου έχουν διοριστεί από τον ίδιο τα τελευταία 12 χρόνια. Πολλοί, γνωρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μετά τον θάνατό του.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Περισσότεροι από 20 καρδινάλιοι θεωρούνται «papabili», δηλαδή πιθανοί διάδοχοι. Η ιστορία βέβαια έχει δείξει ότι τα φαβορί σπάνια είναι εκείνα που κερδίζουν. Ούτε ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ανάμεσα στους επικρατέστερους το 2013.

Οι πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη στους διαδρόμους και τους κήπους του Βατικανού, πριν ακόμα αρχίσουν οι επίσημες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν τρεις ομάδες. Οι Προοδευτικοί, πιστοί στην γραμμή Φραγκίσκου, οι Μετριοπαθείς, πιο επιφυλακτικοί σε κοινωνικά ζητήματα, και οι Συντηρητικοί, οι παραδοσιακοί εκφραστές της καθολικής διδασκαλίας.

Από αυτούς, ξεχωρίζουν:

– Ο Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών από την Ιταλία, μετριοπαθής και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, νυν υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, θεωρείται ισχυρός διεκδικητής.

– Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, 67 ετών από τις Φιλιππίνες, πρώην αρχιεπίσκοπος Μανίλα, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Πάπας από την Ασία. Είναι ταπεινός αλλά χαρισματικός ηγέτης που συχνά αποκαλείται «Ασιάτης Φραγκίσκος».

– Ο Πέτερ Έρντο, 72 ετών από την Ουγγαρία, αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης, είναι βαθιά συντηρητικός.

– Ο Πίτερ Τέρκσον, 76 ετών από την Γκάνα, διακρίνεται για την επικοινωνιακή του δεινότητα και αν εκλέγει θα είναι ο πρώτος μαύρος Πάπας.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η συνεδρίαση των καρδιναλίων η οποία αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του Κονκλαβίου. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι πύλες της Καπέλα Σιστίνα αναμένεται να σφραγιστούν για την πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας των καρδιναλίων από τις 5 Μαΐου και μετά.

Την πρώτη ημέρα διεξάγεται μία ψηφοφορία, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 και να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα.

Από σήμερα, τα μουσεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιστίνα θα παραμείνουν κλειστά για να ελεγχθεί ο χώρος.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο