Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ισπανία, Πορτογαλία και νότια Γαλλία γύρισαν 200 χρόνια πίσω, τότε που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.
Τα πάντα σταμάτησαν, η ζωή παρέλυσε, χωρίς ρεύμα, τρεχούμενο νερό, κινητή τηλεφωνία, ίντερνετ. Μέσα σε 12 ώρες περίπου, όσο διήρκεσε το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο μπλακάουτ σε ευρωπαϊκό έδαφος η καθημερινότητα έγινε ζούγκλα.
Μέσα σε 5 δευτερόλεπτα τα πάντα «πάγωσαν» στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τίποτα δεν λειτουργούσε.
«Στις 12.33 το πρωί 15 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ”εξαφανίστηκαν” ξαφνικά από το σύστημα. Και χάθηκαν σε μόλις 5 δευτερόλεπτα. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσες, πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Όλα «πάγωσαν» σε 5 δευτερόλεπτα
Αρχικά σταμάτησαν να λειτουργούν τα φανάρια. Το απόλυτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί του μετρό. Ο κόσμος έφευγε με τα πόδια από τις σήραγγες μέσα στο σκοτάδι.
Τα τρένα ακινητοποιήθηκαν σε όλη την Ισπανία. Όπου κι αν βρίσκονταν. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στη μέση του πουθενά. 35.000 διασώθηκαν από το στρατό.
Άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ
Είδαμε εικόνες ξεχασμένες, τον κόσμο μαζεμένο στο δρόμο να ακούει σχεδόν πανικόβλητος τις ειδήσεις από ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες.
Στα αεροδρόμια και τους σταθμούς των τρένων το απόλυτο χάος. Άνθρωποι κοιμήθηκαν στο πάτωμα, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.
Πανικόβλητοι όλοι έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ. Τα ράφια άδειασαν σε λίγα λεπτά.
Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δεκάδες φωτογραφίες από το απόλυτο χάος που επικράτησε μέχρι τα ξημερώματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον κόσμο όπως θα μπορούσε να είναι αν ένα καθολικό μπλακ άουτ χτυπούσε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, οποιαδήποτε μέρος του κόσμου και διαρκούσε πολύ. Το τέλος του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.
Σενάρια και θεωρίες συνομωσίας
Από ένα έντονο ατμοσφαιρικό φαινόμενο μέχρι την κυβερνοεπίθεση και τη στοχοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα σενάρια, επιστημονικά αλλά και συνομωσιολογικά από τυχαίους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλα είναι στο τραπέζι.
Υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας κατάρρευσης των δικτύων ηλεκτροδότησης;
Εκείνο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πως τα σύγχρονα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τόσο κοινές διασυνδέσεις, που ένα πρόβλημα εδώ, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση παντού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC News:
«Τον 21ο αιώνα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιο ευάλωτα από το παρελθόν και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτερη από κυβερνοεπίθεση, ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής και η μικρή ανθεκτικότητα των άλλων μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Η αποτυχία του μηχανισμού σημαίνει πως όταν κάτι αρχίζει να πηγαίνει στραβά υπάρχει αποτέλεσμα ντόμινο. Όλο το δίκτυο μπορεί να πέσει».
Αν και διαψεύδεται από τη Μαδρίτη και από τις Βρυξέλλες, η κυβερνοεπίθεση παραμένει μία από τις βασικές υποψίες. Ανάλυση του BBC News αναφέρει:
«Η εξάρτησή μας από την ηλεκτρική ενέργεια είναι απόλυτη. Όπως είδαμε στην Ισπανία, οι σηματοδότες , οι πετρελαϊκοί σταθμοί, οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια σταμάτησαν γρήγορα να λειτουργούν.
Τα ΑΤΜ και τα συστήματα πληρωμής μπορεί να καταρρεύσουν, αφήνοντας τον κόσμο ακόμη και να μην μπορεί να αγοράσει τρόφιμα.
Αν η διακοπή ρεύματος διαρκέσει περισσότερο, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στο Ίντερνετ, ακόμη και στα τηλεοπτικά δίκτυα πέφτει «μαύρο».
Τα νοσοκομεία μάλλον θα λειτουργούν με τις δικές τους γεννήτριες.
Αυτό το «χειρότερο» σενάριο θα αφήσει τον κόσμο χωρίς τρόφιμα και νερό και χωρίς πληροφόρηση για το τι πρέπει να κάνουν. Αν και μία ολοκληρωτική διακοπή ενέργειας είναι σχετικά απίθανη ο κίνδυνος δεν είναι πλέον μηδενικός».
Πόσο εύκολη είναι μια κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα το μπλακ άουτ
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αλέξανδρος Νίκλαν μιλώντας στο MEGA και στο Live News δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκε το μπλακ άουτ από μία κυβερνοεπίθεση. «Υπάρχουν τα εργαλεία για να γίνει αυτό», επεσήμανε.
Στην ερώτηση πόσο έυκολο ή όχι είναι να γίνει μία κυβερνοεπίθεση ο κ. Νίκλαν απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον βαθμό ασφαλείας που έχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα της κάθε χώρας.
«O κύριος στόχος είναι συνήθως τα συστήματα διαχείρισης, δηλαδή αυτά που διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια ή την οποιαδήποτε παροχή δίνει ο κάθε βιομηχανικός τομέας. Στοχεύονται αυτά, γιατί είναι και τα μόνα συστήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συνδέσεις με τον έξω κόσμο, με το ίντερνετ», εξήγησε ο ειδικός.
Το κόστος του μαζικού μπλακ άουτ
Το μπλακάουτ των περίπου 12 ωρών θα στοιχίσει την ισπανική οικονομία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μία μέρα του ΑΕΠ όλης της χώρας.