Πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη και τις πιθανές διώξεις στον Καραμανλή – Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, ο γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα νέα στοιχεία στην υπόθεση των Τεμπών και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για τα νέα στοιχεία για την υπόθεση των Τεμπών και την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.

«Θέλγω να υπενθυμίσω ότι μόλις τον Δεκέμβριο του 2024 ψηφίσαμε τον νέο ΟΣΕ. Ωραίες οι νομοθετικές εξελίξεις, αλλά δεν ανακαλύψαμε την Αμερική σήμερα. Ο νέος ΟΣΕ ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία. Άρα, συγχώνευση ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ – ΓΑΙΟΣΕ και τροχαίο υλικό και έχουμε την νέα εταιρεία που θα πάρει σάρκα και οστά. Τις επόμενες μέρες θεωρώ ότι πρέπει να συγκροτηθεί. Είναι μια δημόσια επιχείρηση του ελληνικού κράτους. Είναι μια καλή ιδέα συμπληρωματική. Η χωρά μας, η κυβέρνηση θα κριθεί για τα θέματα ασφαλείας σε 4 παραμέτρους: στην τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, στο σύστημα ETCS και στο σύστημα της ενδοεπικοινωνίας των σιδηροδρόμων. Και ο πρωθυπουργός και ο κ. Σταϊκούρας έχουν βάλει το όριο του να είναι έτοιμο έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί αυτό που πρέπει να κάνει η ηγεσίας του υπουργείου είναι να το υλοποιήσει. Στο 80% επί των γραμμών έχουμε ETCS (το μπλοκάρισμα). Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει επί των συρμών. Πατάει στην σηματοδότηση και όχι στην τηλεδιοίκηση. Πρέπει να γίνουν δοκιμαστικά και μετά να πάει η ΡΑΣ να τα πιστοποιήσει. Είμαστε σε αυτή την φάση», ανέφερε.

Αναφορικά με το δικαστικό κομμάτι και την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ανέφερε: «από την στιγμή που έπεσε σε πολιτικά πρόσωπα πρέπει να πάει στην Βουλή. Από την στιγμή που υπηρεσιακοί παράγοντες είπαν κάποια πράγματα, είναι υποχρεωμένη να τα εξετάσει η δικαιοσύνη. Νομίζω πρέπει να γίνει προανακριτική με τη έννοια ότι από την στιγμή που υπάρχει σε υπηρεσιακό επίπεδο μια τέτοια διαπίστωση, πρέπει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία ανταποκρίθηκε σε αυτή την διαπίστωση. Νομίζω πως ό,τι έγινε με Τριαντόπουλο να γίνει με Καραμανλή».

Με την σειρά του ο κ. Μπιάγκης υπογράμμισε: «Κάποιοι μένουν στον λόγο και κάποιοι προχωρούν στα έργα. Ερχόμαστε να επιβεβαιώσουμε την τακτική και στην στρατηγική κίνηση που είχαμε κάνει εδώ και έναν χρόνο με σημείο αναφοράς στην δικογραφία της ευρ. εισαγγελέως όταν φέραμε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την πρόταση για προανακριτική στο θέμα της 717. Τότε υπήρχε μία διαφορά: δεν είχαμε δει την αντίδραση της κοινωνίας στις πλατείες. Η απάντηση της ΝΔ και της ΚΟ ήταν να χειροκροτεί τον κ. Καραμανλή και να υψώνουν έναν τοίχο υπεράσπισης προκειμένου να τον προφυλάξουν. Αφού μελετήσουμε την δικογραφία, συνήθως η πρόταση που εμείς καταθέτουμε για προανακριτική ή  εξεταστική, τεκμηριώνονται πάνω στο περιεχόμενο των δικ. λειτουργών. Εκεί θα κινηθούμε. Το οποίος θα έρθει μαζί μας από «δεξιά ή αριστερά» θα φανεί στην συνέχεια. Ο κάθε πολιτικός χώρος πρέπει να μελετήσει την δικογραφία και αν στο τέλος ταυτιστούν οι απόψεις και οι θέσεις καλώς να ταυτιστούν».

«Ως ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με την κ. Κωνσταντοπούλου, προσπαθούμε ο λόγος μας να είναι όσο περισσότερο ρεαλιστικός και ουσιαστικός γίνεται. Δεν έχουμε λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους και να προσπαθούμε να κάνουμε το κλίμα περισσότερο τοξικό. Για μας το θέμα του Κ. Καραμανλή έχει ανοίξει εδώ και έναν χρόνο. Φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία ότι από διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ προκύπτει γνώση και τέλεση κάποιων παράνομων πράξεων του τότε υπουργού και του κ. Σπίρτζη», συνέχισε ο κ. Μπιάγκης.

Όπως τόνισε στην συνέχεια ο κ. Βασιλειάδης, «Είναι κομβικό για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και την αξιοπιστία του, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία για να δικαιωθούν και οι 57 ψυχές. Το επόμενο διάστημα θα κριθούν οι πάντες, εμείς είχαμε μία ξεκάθαρη θέση από την αρχή: μιλούσαμε για την ανάγκη να πέσει άπλετο φως, για τις ευθύνες που είχε η κυβέρνηση και ο Καραμανλής. Δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή και σας θυμίζω και τις προσπάθειες που έκανε ο κ. Σπίρτζης με βάση τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα για να μπορέσει να κριθεί και αυτός από την Δικαιοσύνη. Να πάμε και αρκετά βήματα πιο πίσω στο θέμα της 717 και να δούμε ποιος υπέγραψε αυτή την σύμβαση η οποία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί και γιατί. Η αρχική δεν μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί είχε προβλήματα. γιατί δεν μιλάει κανείς γι΄αυτούς που υπέγραψαν και έκαναν αυτόν τον σχεδιασμό. Είναι σημαντικό να ξανανιώσει η ελληνική κοινωνία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα».

Και προσέθεσε: «Έχουμε κάποια δεδομένα με τον κ. Καραμαλή, ότι είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί, γνωρίζαμε για τους συνδικαλιστές, σήμερα μαθαίνουμε και για τα υπηρεσιακά στελέχη. Φαίνεται ότι είχε γνώση της κατάστασης στην οποία είναι το δίκτυο. Έχουμε ακούσει και για την αξιολόγηση, είναι σαν να ζούμε την μέρα της μαρμότας. Κάθε φορά που πιέζεται επικοινωνιακά η κυβέρνηση κάνει και μια «καινούρια» εξαγγελία η οποία είναι εξαγγελία που είχε κάνει χθες και προχθές».

«Το επιστέγασμα της απαξίωσης του σιδηροδρόμου έγινε με την Hellenic Train και την όχι καλή διαδικασία και το αντίτιμο των 45 εκ. που το θεωρώ ψυχούλα. Το 2019 παραλάβαμε τον σιδηρόδρομο με 985 εργαζόμενους και σήμερα έχει 1356 και μέχρι τον Ιούνιο θα φτάσει τους 1517. Το 2012 ο σιδηρόδρομος είχε 2.800 εργαζόμενους. Εάν τεθεί θέμα Καραμανλή, το ίδιο πιστεύω θα γίνει όπως και με τον κ. Τριαντόπουλο. Εκτιμώ ότι η ΚΟ της ΝΔ δεν θα παρεμποδίσει τις εξελίξεις αυτές», σημείωσε τέλος ο κ. Οικονόμου.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Πολιτική

Απόρρητο