Θέμα χρόνου είναι πλέον η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής μετά τη διαβίβαση δικογραφίας στην Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.
Η δικογραφία της Λάρισας για το δυστύχημα των Τεμπών έχει ήδη διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή.
Η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή είναι θέμα χρόνου και η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό τώρα το ενδεχόμενο να μην ακολουθηθεί απαραίτητα το μοντέλο Τριαντόπουλου, απευθείας δηλαδή παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στο δικαστικό συμβούλιο και παράκαμψη της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του από τη Βουλή.
«Εμείς εμπόδιο στη δικαιοσύνη δεν πρόκειται να σταθούμε, αλλά με το σωστό τρόπο αφού διαβάσουμε τη δικογραφία και όχι με τους δικαστές του διαδικτύου ή τους δικαστές των τηλεοπτικών καναλιών, αναφέρομαι στα πολιτικά κόμματα οι οποίοι βγαίνουν και παριστάνουν τους εισαγγελείς από το ένα κανάλι στο άλλο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Αντιπολίτευση: Όχι σε διαδικασίες τύπου Τριαντόπουλου
Όχι σε fast track διαδικασίες τύπου Τριαντόπουλου διαμηνύει η αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Καραμανλή.
«Δεν θα υπάρχει ούτε το φύλλο συκής για να πει η ΝΔ δεν θέλω να έρθουν μάρτυρες και δεν θέλω να συλλεχθούν περαιτέρω στοιχεία. Θα είναι βαριά εκτεθειμένη αν επιμείνει σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.
«Καλούμε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις συγκάλυψης που εφάρμοσε στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Για τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτούμε να συσταθεί και να λειτουργήσει κανονικά, Προανακριτική Επιτροπή με πλήρη καθήκοντα», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
«Θα αποτελεί πρόκληση απ’ τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια fast track διαδικασία στη Βουλή, με εικονικές παραπομπές και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και με παράκαμψη της έρευνας της Βουλής, όπως έγινε και στην υπόθεση Τριαντόπουλου», έγραψε σε ανάρτηση το ΚΚΕ.
Η αντιπολίτευση μιλά για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στην περίπτωση του κ. Καραμανλή, όταν πριν ενάμιση χρόνο είχε απορρίψει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717.
«Οι βουλευτές τον χειροκρότησαν όταν είπε ότι θέλει να πάει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος.
«Έστριψε δια του αρραβώνος. δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο κ. Καραμανλής έπρεπε από μόνος του να είχε τεθεί στη διάθεση της προανακριτικής και κρύφτηκε. Ο κ. Σπίρτζης το ζήτησε», είπε ο Χρήστος Χαρούλης.
«Το αίτιο ήταν η σύμβαση 717 για να οδηγηθούμε επί 12 λεπτά δυο τραίνα στην ίδια γραμμή. Από εκεί ξεκινάς και πας στα μετέπειτα από τη στιγμή που έγινε η σύγκρουση και η έκρηξη», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης ζητούν Κωνσταντοπούλου – Κασσελάκης
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση για προανακριτική επιτροπή για όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά και πολιτικά πρόσωπα.
Ανάλογη πρόταση έχει απευθύνει ήδη στην κα Κωνσταντοπούλου ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατατεθεί μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής και για τον κ. Καραμανλή και για τον κ. Μητσοτάκη».
«Ζωή, επιτέλους. 6+6 βουλευτές μας κάνουν 12, αναζητούνται ακόμη 18 βουλευτές που να τιμούν τον όρκο τους».
Αύριο η δικογραφία των Τεμπών θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και τα κόμματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή στην ειδική αίθουσα όπου θα φυλάγεται.