ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ
«Οι ‘Αλλοι»
Περίληψη: Το νέο ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης» του Σωτήρη Δανέζη, με τίτλο «Οι ‘Αλλοι», μας ταξιδεύει στο Ισραήλ, την ώρα που τα τανκς εισβάλλουν στη Γάζα και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει τους βομβαρδισμούς, κάποιοι άλλοι ισραηλινοί χαρακτηρίζονται, από τους συμπατριώτες τους, δειλοί και προδότες και ορισμένοι δέχονται να οδηγηθούν στη φυλακή.
Πέρασαν πάνω από 50 χρόνια από την ημέρα που ο φιλειρηνιστής Αμνόν Ζιχρόνι σόκαρε την κοινή γνώμη στο Ισραήλ με την απόφαση του να αρνηθεί να υπηρετήσει στον στρατό. Από τότε μέχρι σήμερα κάποιοι ισραηλινοί θέτουν τα προσωπικά τους όρια και είτε αρνούνται στράτευση, είτε αποφεύγουν να επιστρέψουν ως έφεδροι σε επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη. Κανείς δε γνωρίζει πόσοι είναι οι άνδρες και οι γυναίκες που χαρακτηρίζονται ως «αρνητές», «αντιρρησίες συνείδησης» ή «φιλειρηνιστές» σε ένα κράτος που έχει υιοθετήσει στον απόλυτο βαθμό το δόγμα της παλλαϊκής άμυνας. Ο στρατός κρατά κρυμμένες τις στατιστικές, η κοινωνία τους θεωρεί μια μικρή μειοψηφία, οι ίδιοι υψώνουν τις φωνές τους και μιλούν για ηθική εν μέσω ενός ακόμη ανήθικου πολέμου. Αυτή είναι η ιστορία των άλλων ισραηλινών: της ‘Ομερ μιας 19χρονης κοπέλας που ο πατέρας της είναι ο πρώην υπαρχηγός της Μοσάντ, των πανίσχυρων μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, του Γιόελ ενός πιλότου επιθετικών ελικοπτέρων που εναντιώθηκε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων, του ‘Ινταν ενός βατραχανθρώπου των ειδικών δυνάμεων που αποφάσισε να μην παρουσιαστεί ξανά στη μονάδα του.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ καταγράφουν έναν αποκαλυπτικό, ανοιχτό διάλογο, στο Τελ Αβίβ, μεταξύ ενός αξιωματικού των τεθωρακισμένων κι ενός αντιρρησία συνείδησης που εξελίσσεται σε έντονη αντιπαράθεση απόψεων ανάμεσα στο κοινό. Παρουσιάζουν τους «Sministim», μια ομάδα νέων παιδιών 18-20 ετών που καλούν τους συνομήλικούς τους να αρνηθούν την υποχρεωτική στράτευση και καταγγέλλουν την κυβέρνηση της πατρίδας τους για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. Συνομιλούν με εκείνους που σήμερα πολεμούν για την ειρήνη και μέχρι χθες πυροβολούσαν και σκότωναν υπακούοντας σε διαταγές ανωτέρων.
«Δεν είμαι ειρηνιστής, έχω κάνει πολλά άσχημα πράγματα στη ζωή μου και αυτή είναι η προσωπικότητά μου. Επομένως δεν έχω εφιάλτες. Το πρόβλημά μου ήταν ότι δεν πίστευα πια σε αυτό που έκανα. Και τη στιγμή που σκέφτηκα ότι αυτό που κάνουμε είναι ανήθικο, παράνομο και θεωρείται έγκλημα πολέμου, σταμάτησα αμέσως», λέει ο Γιόελ Πίτερμπουργκ μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία.
Σε μια χώρα όπου κάθε νέος και νέα που τελειώνει το Λύκειο είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στο στρατό, η άρνηση τιμωρείται με φυλάκιση από 10 έως εξήντα ημερών. Σάββατο 24 Ιανουαρίου, έξω από τη στρατιωτική φυλακή με τον κωδικό «400», στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, ο φακός της «Εμπόλεμης Ζώνης» ακολουθεί τους νεαρούς «Sministin» που συμπαραστέκονται με συνθήματα και τραγούδια στις φυλακισμένες συντρόφους τους. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό αντιρρησιών συνείδησης, που καταλήγουν στις στρατιωτικές φυλακές, είναι κοπέλες.
Η κόρη του πρώην υπαρχηγού της Μοσάντ έχει ήδη εκτίσει ποινή συνολικά 50 ημερών σε αντίστοιχη στρατιωτική βάση. «Αρνήθηκα γιατί ο ισραηλινός στρατός είναι το εκτελεστικό όργανο μιας πολύ βίαιης και παράνομης πολιτικής η οποία λέγεται ‘Κατοχή’. ‘Εχει υπό τον έλεγχό του Παλαιστίνιους πολίτες, καταστρέφει ζωές, δεν τους δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουν, να έχουν το δικό τους κράτος. Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, καταστρέφουν σπίτια, παίρνουν τη γη, προστατεύουν τους εποίκους. Και εγώ δε θα γίνω ποτέ μέρος αυτού του συστήματος, που κάνει τέτοια εγκλήματα καθημερινά εναντίον των γειτόνων μου», λέει η ‘Ομερ που καθημερινά έρχεται σε αντιπαράθεση με τους συμπατριώτες της. «Το 90% των ανθρώπων που με πλησιάζουν προσπαθούν να με χτυπήσουν ή να με βρίσουν. Το 10% μου λέει ότι είναι πολύ περήφανοι και με ευχαριστούν. ‘Οταν κάποιος έρχεται σε μένα και μου λέει ‘είσαι τόσο γενναία, σε ευχαριστούμε που αρνήθηκες’, είναι το μοναδικό πράγμα που μου φαίνεται σωστό».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΕΡΕΥΝΑ: Σωτήρης Δανέζης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-ΕΡΕΥΝΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Κώστας Καλλέργης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνστάντης
ΓΡΑΦΙΚΑ: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Γεράρδης