Μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας, έστειλε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στηλιτεύοντας την προκλητική στάση της Άγκυρας σε θάλασσα και ξηρά στέλνει το μήνυμα:
Στηλιτεύοντας την προκλητική στάση της Άγκυρας σε θάλασσα και ξηρά στέλνει το μήνυμα: «Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν» λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο.
Επιπλέον, εκφράζει για ακόμα μια φορά την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο, στην πρώτη του -μετακοροναϊού- συνέντευξη.
Ακόμα, ο κ. Πάιατ επαναλαμβάνει πως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως αναφέρει ο πρέσβης: «Μπορείτε να στηρίζεστε στις ΗΠΑ ότι θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Στηρίζουμε την σχέση μας με την Ελλάδα. Η στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, η οποία ενισχύεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων των κυβερνήσεων μας και των στρατιωτικών ακολούθων μας αλλά και του σημαντικού βήματος που έγινε το περασμένο έτος με την επέκταση της συμφωνίας αμυντική συνεργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Δεν χρειάζεται εγώ να σας το πω αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε όλα τα θέματα που αναφέρατε.
Στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία.
Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη… Είναι τιμή μας να σας φιλοξενούμε στο MEGA… Θέλω να σας ρωτήσω για την πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει και τις ΗΠΑ, με απώλειες που φτάνουν τις 100.000. Που βρισκόμαστε τώρα σε ότι αφορά την ανταπόκριση των ΗΠΑ στον κορωνοϊό;
Geoffrey Pyatt (GF): Θα πως δυο πράγματα: Πρώτα από όλα θέλω να τονίσω μιλώντας σαν κάποιος που βρίσκεται στην Αθήνα κατά την διάρκεια της πανδημίας, πόσο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα πλεονέκτημα για την φήμη της. Βλέπετε τα διεθνή Μ.Μ.Ε. όπως το CNN,το ABC και τα άλλα τηλεοπτικά δίκτυα μας, αναφέρονται στην Ελλάδα, ως ένα φωτεινό παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης αυτής. Ως ένα άτομο που έχω ζήσει στην Αθήνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και βλέποντας την μεταμόρφωση της Ελλάδας από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, με κακή απόδοση, σε μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό αποτελεί έμπνευση.
Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρίες υπήρξαν ενεργοί συμμέτοχοι – ιδιαίτερα οι εταιρίες τεχνολογίας που συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υποστήριξη της αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση- Αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό.
Προφανώς η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι μια πρόκληση. Είναι μια παγκόσμια κρίση, που όμοια της κανένας μας δεν έχει συναντήσει ξανά στη ζωή του.
Θα την αντιμετωπίσουμε με τις ενέργειές μας ως σύνολο και παραμένω αισιόδοξος, ιδιαίτερα για τις ικανότητες των επιστημόνων μας. Σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν χιλιάδες ερευνητές και επιδημιολόγοι, που εργάζονται επάνω στις θεραπείες, αλλά και στην έρευνα για το εμβόλιο.Οι ΗΠΑ παραμένουν το παγκόσμιο κέντρο βιοτεχνολογίας σε αυτή την έρευνα. Είμαι αισιόδοξος – με βάση τις ενδείξεις των επιστημόνων μας- ότι ένα εμβόλιο θα βρεθεί και θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό…
Οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στον κόσμο σε ότι αφορά την ανθρωπιστική ανταπόκριση. Τα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που παρείχαμε σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.
Έχουμε προσφέρει 3 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, πόρους με τους οποίους οι διεθνείς οργανισμοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει πως οι καταυλισμοί προσφύγων στα hotspots, δεν θα εξελιχθούν σε σημεία μετάδοσης του κορωνοϊού, κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί επιτυχημένο.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Πολύ πρόσφατα οι ΗΠΑ, μέσα από εσάς, έκαναν μια δωρεά προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα του κορωνοϊού και επιστρέφουν στην κανονικότητα;
Geoffrey Pyatt (GF): Αυτό είναι περισσότερο μια ένδειξη της συνεργασίας μας με την ελληνική αστυνομία. Είναι μια ταπεινή συμβολική δωρεά η οποία έγινε όμως σε μια κρίσιμή στιγμή, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην εργασία. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, τόσο στην επιβολή των νόμων, αλλά και στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Είμαστε ευγνώμονες για την πολύχρονη συνεργασία μας με την Ελληνική αστυνομία στους τομείς της αντιτρομοκρατίας, το διεθνές έγκλημα. Έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση στην επιβολή του νόμου μέσα από το FBI, την Εσωτερική Ασφάλεια και την δίωξη ναρκωτικών. Αυτή η κίνηση ήταν ένας συμβολισμός της σχέσης αυτής.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Να προχωρήσουμε στις ΗΠΑ και την ΚΙΝΑ… Φαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς και τις πληροφορίες για την πανδημία του κορωνοϊού. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα;
Geoffrey Pyatt (GF): Ευχαριστώ για την ερώτηση Γιάννη. Πέρασα την μισή μου καριέρα στην Ασία… Έζησα και εργάστηκα στη Ινδία για 7 χρόνια… στο Πακιστάν, την Κίνα το Χονγκ Κόνγκ. Σε όλη αυτή την περίοδο, είδα την δραματική μεταμόρφωση της κινεζικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και του ρόλου της Κίνας στον κόσμο.
Ωστόσο έχω δει και την σκλήρυνση του κινέζικου συστήματος σε ότι αφορά την αυταρχική του φύση… και τώρα την χρήση της τεχνολογικών αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για να σκληρύνουν αυτή την αυταρχικότητα.
Υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε την πανδημία, γιατί επέτρεψαν στην ασθένεια να διασπαρεί από την Γιουχάν και να προσβάλει τον κόσμο, προκαλώντας μεγάλο κόστος -χωρίς προηγούμενο- τόσο στην οικονομία, όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαδόθηκε ο ιός από την Γιουχάν, για ποιο λόγο η κινέζική κυβέρνηση -ακόμη και μετά την καραντίνα στην Γιουχάν- επέτρεψε την εκτέλεση των πτήσεων προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μεταφέροντας τον ιό παγκοσμίως… Υπάρχουν ζητήματα διαύγειας, η φίμωση των επιστημόνων και των πολιτών-δημοσιογράφων στην Κίνα, οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν ξέσπασε ο ιός.
Προκύπτουν ζητήματα ευθυνών τα οποία πρέπει να αποδοθούν. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος σήμερα, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Που βρισκόμαστε τώρα στην αντιμετώπιση του ιού… τα εμβόλια και τα φάρμακα δεν είναι δεδομένα καθώς δεν επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά τους;
Geoffrey Pyatt (GF): Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι αυτό της Ελλάδας… Τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε κατά του ιού είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι μάσκες προσώπου, το πλύσιμο των χεριών και η παραμονή στο σπίτι, εφόσον κανείς είναι άρρωστος. Είναι η πρακτική που εφήρμοσε η Ελλάδα κατά την πρώιμη καραντίνα.
Είδαμε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει στην Αμερική- γιατί όπως γνωρίζετε -είμαστε μια μεγάλη χώρα- εκεί πολλές από αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν οι αρχές των πολιτειών και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συνεπώς παρατηρήσαμε διαφορετικά μοτίβα. Κατάγομαι από την Καλιφόρνια.
Ήταν η πρώτη πολιτεία που εφήρμοσε την καραντίνα, όπως έκανε και η Ελλάδα. Το Σαν Φρανσίσκο ήταν η πρώτη περιφέρεια που υιοθέτησε αυστηρή στάση όπως η Ελλάδα, καθώς λόγω των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι. Και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν τραγική, ωστόσο βελτιώνεται λόγω της μείωσης των κοινωνικών επαφών. Μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, θα εξαρτόμαστε από αυτά τα μέτρα.
Ο Δρ Φάουτσι και οι Αμερικανοί γιατροί προειδοποιούν ότι δεν θα είναι μια ομαλή τροχιά, αλλά θα υπάρξουν αναταράξεις και στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως τη σημερινή, όπου τα κρούσματα έχουν μειωθεί δραματικά και τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν κρίση, παρόλα αυτά υπάρχουν άλλες πόλεις σε άλλα σημεία της χώρας, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι πολύ χρήσιμο ακόμη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Βέλγιο με παρόμοιο μέγεθος με την Ελλάδα έχει πολλαπλάσια κρούσματα γιατί η κυβέρνηση δεν ενήργησε έγκαιρα, όπως η ελληνική. Η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία αυτή.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Θα μπορούσαμε να μιλάμε για την πανδημία για καιρό…
Geoffrey Pyatt (GF): Και θα το κάνουμε…
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Είναι όμως η στιγμή να μιλήσουμε για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα στον τουρισμό. Θα πρέπει να αναμένουμε Αμερικανούς τουρίστες τον επόμενο μήνα ή το καλοκαίρι;
Geoffrey Pyatt (GF): Το ελπίζω. Ακούω από πολλούς Ελληνοαμερικανούς ότι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα φέτος. Θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Είχα ένα μακρύ διάλογο με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι είναι φίλοι μου και παρά τις υποχρεώσεις τους, αφιέρωσαν χρόνο σε εμένα τις περασμένες εβδομάδες. Αποκτήσαμε μια πλήρη εικόνα για την μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το άνοιγμα της τουριστικής οικονομίας θα αφορά περιορισμένο αριθμό χωρών, εξαιρώντας τις ΗΠΑ ενώ στην πορεία θα αναθεωρηθεί.
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την αρχιτεκτονική που θα εφαρμόσει ο κύριος Πιερακάκης στην συλλογή δεδομένων, τα οποία θα αποτελέσουν και την βάση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης!
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): θα πρέπει ωστόσο να αναμένουμε ένα μεγαλύτερο κύμα Αμερικάνων τουριστών στην μετά-κορωνοϊό ημέρα, όπως γίνεται με την συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ ή με άλλες χώρες, με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα;
Geoffrey Pyatt (GF): Δε νομίζω ότι θα αποφασίσουμε εμείς. Θα αποφασίσει ο ιός. Σε ότι αφορά τον αμερικανικό τουρισμό, πολλά θα εξαρτηθούν από την τροχιά της πανδημίας στην Αμερική. Η Ελλάδα είναι υπέροχη και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί όλο το χρόνο και το ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό. Με την γυναίκα μου έχουμε απολαύσει τρία συνεχή καλοκαίρια και ανυπομονούμε να ζήσουμε το τέταρτο. Ο ερχομός των τουριστών από τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τα όσα συμβαίνουν εκεί, καθώς και από το πότε και αν, η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει τον ερχομό τουριστών από τις ΗΠΑ.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Έχουμε δει την Τουρκία να προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας στα χερσαία σύνορα στον Έβρο, στο Αιγαίο καθώς και την ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχει προηγηθεί μια εκτεταμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας τι θα πρέπει να αναμένουμε από τις ΗΠΑ ως μέτρο αποτροπής των προκλήσεων της γείτονος χώρας;
Geoffrey Pyatt (GF): Μπορείτε να στηρίζεστε στις ΗΠΑ ότι θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την σχέση μας με την Ελλάδα. Η στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, η οποία ενισχύεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων των κυβερνήσεων μας και των στρατιωτικών ακολούθων μας αλλά και του σημαντικού βήματος που έγινε το περασμένο έτος με την επέκταση της συμφωνίας αμυντική συνεργασίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Δεν χρειάζεται εγώ να σας το πω αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε όλα τα θέματα που αναφέρατε..
Στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει… ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία.
Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου.
Έχουμε τεθεί ανοιχτά στο θέμα αυτό. Έχουμε πάρει σαφή θέση για την κατάσταση στον Έβρο .Είδα με προσοχή την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια πριν από δυο μέρες .Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο. Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι προκλητικές ενέργειες όπως αυτές που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα –συχνά και λόγω παραπληροφόρησης, ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν θύματα… τους είπαν ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν και για αυτό ήρθαν στον Έβρο.
Οι ΗΠΑ όμως ξεκαθάρισαν ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει! Στο ερώτημα για το Αιγαίο… και τις υπερπτήσεις που έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή πρόσφατα, είμασταν ξεκάθαροι. Αναμένουμε η Ελλάδα και η Τουρκία να διαχειριστούν το θέμα ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Έχουμε υπάρξει πολύ υποστηρικτικοί στις ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα, με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με την έναρξη των διαδικασιών για την οικοδόμηση των Μέτρων εμπιστοσύνης και τα μέτρα για την μείωση πιθανότητας κάποιου ατυχήματος, καθώς και αντιεπαγγελματικής στρατιωτικής συμπλοκής.
Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή την ελληνική κυβέρνηση, στην σύνεση και στον επαγγελματισμό της διαχείρισης αυτών των ζητημάτων. Επίσης έχουμε λάβει από το πιο υψηλό κυβερνητικό επίπεδο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις ελληνικές κόκκινες γραμμές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στο ζήτημα αυτό, όταν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο .
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τις ΗΠΑ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τόσο στα σύνορα του Έβρου ή της υφαλοκρηπίδας;
Geoffrey Pyatt (GF): Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή.
Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμαστε στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία – τον David Satterfield, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας.
Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα. Ωστόσο αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Vladimir Putin. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα , ορισμένες αφορούν τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι επενδύσεις μετά το πάγωμα λόγω της πανδημίας;
Geoffrey Pyatt (GF): Θα πως δυο πράγματα. Καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την υγειονομική κρίση στις οικονομικές προκλήσεις, έχω επανεστιάσει την προσοχή της πρεσβείας μας. Συνεργαζόμαστε στενά ,ειδικά με τον Υπουργό Ανάπτυξής, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.
Υπάρχουν πολλά success stories. Είμαι ενθουσιασμένος για όσα συμβαίνουν στον τεχνολογικό τομέα. Αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Applied Materials έχουν αποκτήσει ελληνικές θυγατρικές εταιρίες λόγω των ταλέντων που αυτές διαθέτουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι για όσα θα συμβούν στον τουριστικό τομέα. Λέω τα τελευταία 4 χρόνια ότι θέλουμε να δούμε πρόοδο στο Ελληνικό και ο υπουργός κύριος Γεωργιάδης, μου υποσχέθηκε πως αυτό θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι.
Νομίζω ότι αυτό θα στείλει θετικό σήμα στις αγορές. Με την επικοινωνία που έχω με τις αμερικάνικες εταιρίες, εφόσον τους επιτραπεί να ξεκινήσουν τις εργασίες αυτό το καλοκαίρι – ο κορονωϊός θα είναι ένα ζήτημα που θα ανήκει στο παρελθόν, τη στιγμή που αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν.
Συνεπώς ο χρόνος θα είναι υπερ μας. Επίσης συνεργαζόσαστε στο θέμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, με την υποστήριξη της δικής μας Αναπτυξιακής Χρηματοδοτικής Εταιρείας. Πρόκειται για έναν φορέα που έχει θεσπιστεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο με σκοπο την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα στρατηγικής σημασίας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο σημαντικά έργα που έχουν αναδειχθεί από την Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Εταιρείας ως ζητήματα στρατηγικής προτεραιότητας. Το ένα είναι η Ελευσίνα και το άλλο είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της παγκόσμια οικονομίας.
Αναφέρατε την ενέργεια και θεωρώ ότι θα συμβιούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τόσο στην παραδοσιακή ελληνική οικονομία αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, καθώς ένα από τα πράγματα τα οποία έκανε ο κορονωϊός και η πανδημία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι η εστίαση στο περιβάλλον και την υγεία. Όλοι στο Λος Αντζελες αντάλλασσαν φωτογραφίες του πως ξαφνικά έβλεπαν χιόνι από τα βουνά μέχρι το κέντρο της πόλης, για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Εκτιμώ ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτούς τους τομείς. Και στο κλάδο αυτό οι ΗΠΑ είναι ο πρωτοπόρος πάροχος τεχνολογίας και είμαστε ενθουσιασμένοι που εταιρείες όπως η TESLA βρίσκεται σε συνομιλίες με εταίρους στην Ελλάδα, καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες οι εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας με ανεμογεννήτριες όπως είναι η General Electric.
Είμαστε ενθουσιασμένοι και για αυτό.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Κύριε Πρέσβη, γνωρίζω πως έχουμε ξεπεράσει τον χρόνο, ωστόσο μεγάλο ζήτημα αποτελεί η Λιβύη και η εμπλοκή της Τουρκίας στην διαμάχη αυτήν ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε την συμφωνία 3+1 μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πως τοποθετούνται οι ΗΠΑ σε αυτή την διαμάχη στη Λιβύη με την εμπλοκή της Τουρκίας
Geoffrey Pyatt (GF): Όλα τα θέματα που θέσατε δείχνουν πως ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων αναβιώνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ, η οποία βοηθάει στην επιδίωξη των συμφερόντων μας στην περιοχή.
Απόδειξη αυτού είναι η συμφωνία «3+1» με το Ισραήλ την Κύπρο και την Ελλάδα. Μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι τώρα που το Ισραήλ έχει μια κυβέρνηση ανοιχτή στη συνεργασία, επιθυμούμε από την πλευρά μας να δούμε την συμφωνία αυτή να επαναλειτουργεί σε πολλαπλά ζητήματα στα οποία εμπλεκόμαστε. Η Λιβύη είναι ένα ξεχωριστό θέμα και θα πω δυο πράγματα:
1ον : οι ΗΠΑ ήταν απόλυτα σαφείς. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να πάψει η εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων κατ τον τρόπο που ευνοούν την κλιμάκωση των εχθροπραξίων, δηλαδή την Τουρκία, τα Η.Α.Ε. και την Ρωσία.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση χτες δημοσίευσε νέες πληροφορίες για το εξελιγμένα μαχητικά και βομβαρδιστικά καθώς και τους Ρώσους μισθοφόρους τους οποίους η ρωσική κυβέρνηση έχει στείλει στη Λιβύη.
Αυτό αποτελεί επιπλέον κλιμάκωση των συγκρούσεων και είναι αρνητικό για την περιοχή. Όλοι στην πρεσβεία μου κατανοούν ότι η Ελλάδα είναι γείτονας της Λιβύης. Όταν κανείς ταξιδέψει νότια της Κρήτης θα δει την Λιβύη. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα εκεί.
Την προηγουμένη εβδομάδα είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Παρατηρούμε σύγκλιση στους κοινούς μας στόχους. Θέλουμε να δούμε την διπλωματία να επανέρχεται στην λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πλευρές στον πόλεμο της Λιβύης θα πρέπει να σταματήσουν την στρατιωτική κλιμάκωση. θέλουμε να δούμε την δημιουργία μια νόμιμης κυβέρνησης που θα φέρει σταθερότητα .
Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα στη Λιβύη. Είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι το πρόβλημα. Και έχουμε ζητήσει από όλους να σταματήσουν.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ήταν πολύ διαφωτιστική, αν και θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να καλύψουμε και άλλα θέματα.
Geoffrey Pyatt (GF): Εκτιμώ την ευκαιρία. Είναι η πρώτη μου δια ζώσης συνέντευξη από τον Μάρτιο, από την αρχή της κρίσης. Χαίρομαι που μπορέσαμε να την κάνουμε στο MEGA και ανυπομονώ να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.
Γιάννης Μούτσος (ΓΜ): Σας ευχαριστώ.