Ο κορωνοϊός έχει περιορίσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, γεγονός που έχει συμβάλει όμως στην δραματική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Επιστήμονες τονίζουν πως οι ρύποι που εκπέμπουν τα κτίρια πρέπει να μηδενιστούν άμεσα και να γίνουν δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος.
Δύο βασικοί λόγοι για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, είναι αφενός η καύση πετρελαίου για τις ανάγκες θέρμανσης, και αφετέρου η αυξημένη χρήση οικιακών συσκευών, άρα και ηλεκτρικού ρεύματος.
Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο για την προστασία εκατομμυρίων πολιτών από την πανδημία αλλά ταυτόχρονα κατέδειξε για ακόμη μια φορά την άμεση ανάγκη για δημιουργία συστημάτων ενέργειας με τεχνολογίες που προωθούν τη μείωση ρύπων.
«O κόσμος χρειάζεται μια αλλαγή προς την πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως. Το περιβάλλον μας εκδικείται μέσω πολλών δράσεων. Είναι πολύ σημαντικό τα κτίρια να γίνουν σχεδόν μηδενικών ρύπων, καθώς έχουν τεράστιο μερίδιο εκπομπών παγκοσμίως» λέει ο κ. Σοφοκλής Μακρίδης από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως υποστηρίζει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η χρήση τεχνολογιών υδρογόνου είναι το κλειδί για την πράσινη ανάπτυξη που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του κλίματος.
Όπως υποστηρίζεται άλλωστε, το περιβάλλον είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διασπορά ιογενών λοιμώξεων.
«Πίστη της ομάδας είναι η συμβολή στη διαχείριση των πολιτικών για την ενέργεια και το περιβάλλον παγκοσμίως, όπως πρέπει πλέον να διαχειριζόμαστε κάθε απειλή στον πλανήτη μας» λέει ο κ. Μακρίδης.
Τα κτίρια παράγουν το 40% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε χώρα και ευθύνονται για το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μια από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος.